Przepis na truskawkowy curd

Witam serdecznie tym razem z Polski. Przyjechałam na parę dni do rodziny. Ku mojej uciesze pojawiły się już truskawki. W związku z tym postanowiłam dzisiaj przygotować dla Was przepis na truskawkowy curd. Bardzo lubię curd, bo można go dodać do różnych deserów, naleśników, bezy czy jako krem do ciasta.

Przyrządzić curd to bardzo prosta sprawa, ale nie wolno gotować curd, bo inaczej będzie jajecznica. Najlepiej gotować curd w małych porcjach według przepisu poniżej zamieszczonego.

 truskawkowy curd

Truskawkowy curd

Składniki:

Około 0,75 l

skórka otarta i sok z 1 małej cytryny

400 g truskawek, oczyszczone

200 g cukru

80 g masła

2 łyżki kukurydzianej skrobii

2 żółtka

2 jajka


truskawkowy curd

Pokrój truskawki w kostkę i zagotuj z cukrem. Gotuj aż truskawki odparują większą ilość wody. Zmiksuj i ewentualnie przetrzyj przez sito (ja tego nie robiłam).

Rozpuść skrobię w soku z cytryny. Dodaj żółtka, jajka i wymieszaj. Dodaj jajeczną masę do zmiksowanych truskawek. Powoli podgrzewając mieszaj krem aż zacznie gęstnieć, nie gotuj! Na końcu dodaj masło i mieszaj cały czas, aż się ładnie połączy z curdem. Przelej curd do słoików, zakręć i odwróć do góry nogami. Tak przygotowany curd może stać w lodówce do 3 tygodni.

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *