Przepis na ucierane ciasto marchewkowe

Dopiero niedawno zauważyłam, że na moim blogu nie ma jeszcze przepisu na ciasto marchewkowe. Musiałam te zaległości nadrobić, ku uciesze większości domowników, bo dawno ciasta marchewkowego nie piekłam.

przepis na ucierane ciasto marchewkowe

Dzisiaj proponuję bardzo prosty przepis na ucierane ciasto marchewkowe z dodatkiem cynamonu, który po prostu nie może się nie udać. Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem zrobionym z serka homogenizowanego i masła, ale dzisiaj odstąpiłam od tej reguły. Ciasto ozdobiłam limonkową pomadą.

ciasto marchewkowe przepis

Przepis na ucierane ciasto marchewkowe

Składniki:

na foremkę okrągłą o średnicy 24 cm

  • 3 jajka
  • 2 dl cukru
  • 1 dl brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka waniliowego extraktu
  • 1½ proszku do pieczenia
  • 150 g masła rozpuszczonego
  • 250 g startej marchewki

Pomada limonkowa

  • 2 dl cukru pudru
  • sok z 1 limonki

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i ostudź. Ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie.
  • Na końcu dodaj startą marchewkę, wymieszaj łyżką i wyłóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
  • Piecz ciasto marchewkowe w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 35 minut, lub do suchego patyczka.

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *