Przepis na udka z kurczaka

Udka z kurczaka? Jakie lubicie, pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek jest delikten i soczyste. Dzisiejszy przepis to udka z kurczaka marynowane w cytrynowym tymianku i cytrynie. Ciekawy sposób na przyrządzenie udek, przepyszny i szybki obiad!

Cytrynowy tymianek o żółto zielonych liściach pachnie naprawdę cytrynowo. Rośnie u mnie na balkonie jak zwariowany, więc go dzisiaj obcięłam i wykorzystałam do obiadu. Zioła takie jak tymianek, majeranek czy oregano można co i rusz obcinać i suszyć. Nowe,  zielone łodygi odrastają szybko. Przez całe lato można zrobić niezłe zapasy suszonych ziół.

udka z kurczak

Udka z kurczaka

Składniki:

na 4 porcje

4 duże udka z kurczaka

2 łyżki świeżego cytrynowego tymianku

1 duża cytryna

sól  czarny pieprz do smaku

1 łyżka oliwy

przepis na udka z kurczakaPokrój cytrynę na grube plasterki. Wymieszaj z tymiankiem, solą, pieprzem i oliwą. Dodaj opłukane i osuszone udka z kurczaka. Wymieszaj i odstaw na godzinę lub na noc. Piecz udka z kurczaka w nagrzanym piekarniku na 180ºC przez 45 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia odwróć udka na drugą stronę.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *