Przepis na włoski chleb z oliwą z oliwek – focaccia

Zrobiłam dzisiaj włoskie placki chlebowe focaccia z podwójnej porcji. Do połowy ciasta dodałam czosnek i zioła.Trochę tymianku i rozmarynu i już cała kuchnia zapachniona.
Drugi placek upiekłam bez dodatków, bo chcę wykorzystać chlebek do kanapek  na ciepło, ale to jutro.

Focaccia to włoski płaski chlebek, który przed pieczeniem polewa się obficie oliwą z oliwek. Chlebek ma lekko chrupiącą skórkę, ale jest bardzo mięciutki w środku.

Przepis na włoski chleb  z oliwą z oliwek – focaccia

Składniki:

Focaccia 1 sztuka

  • 25 g świeżych drożdży
  • 7 dl mąki
  • 3 dl wody
  • 2 łyżki miodu
  • ½ dl oliwy z oliwek +  ½ dl do polania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziól
  • szczypta soli morskiej do posypania

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wlej oliwę, miód i sól.
  • Dodaj mąkę i zagniataj w miarę luzne ale nie klejące ciasto, około 15 minut.
  • Zostaw ciasto do pod przykryciem, aż podwoi objętość, na co najmniej 40 minut.
  • Rozciągnij ciasto palcami na blaszy w kształtcie prostokąta na cieńki placek. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Palcami podziuraw placek. Polej równomiernie oliwą z oliwek. wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem i ziołami. Posyp solą morską.
  • Piecz chleb w piekarniku na termoobieg w temperaturze 225 º C, na   złoty kolor, około 10 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *