Przepis na ziemniaczane krokiety z kalafiorem i jarmużem

Uwielbiam wykorzystywać resztki ziemniaków. W mojej kuchni nic się nie marnuje, więc co i rusz wymyślam przepis na ziemniaczane krokiety. Ziemniaczane krokiety to pyszny dodatek do mięsa lub ryby. Można je również podawać jako samodzielne jarskie danie. Mówiąc szczerze kiedy już smażę ziemniaczane krokiety to od razu zjadam parę sztuk i czuję się w pełni najedzona. Tak tym daniem można się naprawdę najeść wcale nie tęskniąc za mięsem. Za sosem jednak tak! Więc ograniczam moją łapczywość jak tylko mogę aby załapać się jeszcze na ziemniaczane krokiety z ostrym sosem.

krokiety ziemniaczane

Ziemniaki na krokiety można zgnieść widelcem lub zmiksować. Ja wykorzystuję oba sposoby. Jeśli robię krokiety z samych ziemniaków to lubię je zmielić na gładką masę. Natomiast jeśli mieszam ziemniaki z innymi warzywami to je po prostu dobrze drobię. Taki jest właśnie dzisiejsze przepis na ziemniaczane krokiety.

 przepis na ziemniaczane krokiety

Przepis na ziemniaczane krokiety

Składniki:

na 4-6 porcji

½ kg ugotowanych ziemniaków

1 mały kalafior, około 300 g

50 g jarmużu, miękkie liście

1 łyżka kopru

1 jajko

200 g mozzarella

50 g parmezanu, utartego

sól, czarny i biały pieprz do smaku

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

Do panierowania

100 g tarte bułki

2 jajka

100 g mąki

masło klarowane do smażenia

Sos aioli 

200 ml oleju

2 żółtka

1 jajko

1 łyżka octu

2 czosnki solo upieczone

sól i pieprz do smaku

krokiety ziemniaczane przepis

Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Wrzuć kalafior, ziemniaki i jarmuż do malaksera. Zmiksuj ale nie do końca. Dodaj jajko, mozzarella i koper. Dopraw solą i przyprawami. Formuj podłużne krokiety, maczaj w roztrzepanym jajku i obtaczaj najpierw w mące, potem znowu w jajku, a na końcu w tartej bułce. Smaż krokiety na złoty kolor w wysokiej temperaturze. Podawaj gorące z sosem aioli. Sos aioli można przygotować wcześniej. Zółtka i jajko zmiksuj z octem. Cały czas miksując wlewaj olej cienkim strumieniem. Na koniec dodaj upieczony i zgnieciony widelcem czosnek. Miksuj do uzyskania aksamitnego sosu. Dopraw sos solą.

SparaSpara

SparaSpara

17 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *