Przepis na żurek na zakwasie

Cudze chwalicie, a swego nie znacie…Muszę przyznać, że odkrywam polską kuchnię cały czas i aż mi wstyd się przyznać, że żurek ugotowałam dopiero drugi raz w życiu. Wspaniała zupa czy biały barszcz jak tu i ówdzie żurek jest nazywany. Na ostatnim spotkaniu szwedzkich blogerów kulinarnych nawiązałam znajomość z Ylwą, Szwedką, która przepada za polską kuchnią, a nawet włada łamaną polszczyzną. Możecie sobie wyobrazić jakie było moje zdziwienie, kiedy Ylwa zaczęła sypać jak z rękawa polskimi potrawami, że była w Polsce na warsztatach przyrządzania pierogów, że odwiedza Polskę kilka razy do roku…

Oj nasłuchałam się i nagadałam, a między innymi weszliśmy na temat żurka…Nic tylko zaraz na drugi dzień kupiłam boczek, majeranek i przystąpiłam do gotowania żuru. Tym razem użyłam mojego żytniego zakwasu na żur. Użyłam domowego mięsnego wywaru. Niestety nie miałam polskiej białej ale za to kilka kabanosów, które jakimś cudem ocalały w lodówce. Mimo wszystko żurek wyszedł wspaniały. Jadłam go przez cały dzień, a następnym razem jak go ugotuję to zaproszę Ylwę!

żurekPrzepis na żurek na żytnim zakwasie

Składniki:

na 8 – 10 porcji

150 g żytniego zakwasu, tutaj przepis

2 l mięsnego bulionu

300 g wędzonego boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonego majeranki

4 ziarna angielskiego ziela

2 małe liście laurowe

2 łyżeczki chrzanu

sól i czarny pieprz do smaku

100 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

kiełbasa w plasterkach, u mnie kabanosy

jajka ugotowane na twardo

przepis na żurek na zakwasiePokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklij cebulę wraz z rozgniecionym majerankiem i pieprzem. Do gotowego gorącego mięsnego wywaru dodaj boczek, zeszkloną cebulę, angielskie ziele, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę przez 30 minut. Zupa nabierze fajnego, mięsnego aromatu. Zmiksuj zupę, a następnie dodaj zakwas najpierw połowę, jeśli lubisz żurek mniej kwaśny. Ja wlałam cały. Następnie dodaj chrzan. Dopraw zupę solą i pieprzem i zagotuj. Jeśli żurek jest za gęsty dolej wrzątku. Na koniec zaciągnij zupę śmietaną. Gorący żurek podaj z plasterkami kiełbasy i polówkami jajka ugotowanego na twardo.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *