Przepis z jagnięciny – marokański tagine

Zapraszam na pyszny przepis z jagnięciny, tagine z jagnięciny, z ciecierzycą i rodzynkami. Tagine to orientalne danie jednogarnkowe, typu potrawka lub gulasz, bardzo aromatyczne i smaczne. Znajdziecie w nim mnóstwo przypraw jak kolendrę, kurkumę, cynamon i kmin rzymski. Poza tym zaostrzyłam tagine suszonym chili.

Jagnięcina do mięso z wyższej półki. Sporo kosztuje  ale płacimy za walory smakowe. Młoda jagnięcina jest oczywiście najlepsza, krucha i delikatna. Należy odróżnić jagnięcinę od baraniny. Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre mięso z jagnięciny to mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą wilki…

tagine_przepis

Jagnięcina kojarzy się Polakom z muzułmańską kuchnią. Nie można chyba być w większym błędzie! We Francji, Irlandii, Anglii i Szwecji ceni się dania z jagnięciny. Przepisy z jagnięciny są smaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań.

U nas w domu często jemy  jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny, gotuję curry lub gulasz. Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine.

przepisy z jagnięciny

Przepis z jagnięciny -tagine

Składniki:

800 g jagnięciny, karkówka

1 cebula

1 czosnek solo

½ łyżeczki suszonych chili płatków

po 1 łyżeczce kurkumy, mielonej kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego

2 łyżki pomidorowego przecieru

50 ml jabłkowego octu

300 ml wywaru z kurczaka lub warzyw

150 g ciecierzycy, waga sucha

100 g rodzynek

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, pokrojonej

przepis z jagnięciny

Namocz ciecierzycę w zimnej wodzie na noc. Pokrój mięso na kawałki i zrumień na maśle. Użyj głebokiej patelni, najlepiej żeliwnej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wlej bulion rozmieszany z pomidorowym przecierem i octem. Dodaj odcedzoną surową ciecierzycę. Przykryj pokrywką i gotuj tagine na małym ogniu przez 75 minut. Mięso powinno być bardzo miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dodaj rodzynki. Ugotowany gulasz posyp  natką pietruszki lub kolendrą. Podaj tagine z szafranowym ryżem.

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *