Jarsko i wegańsko

Przepisy wegetariańskie i wegańskie z mąki, jajek, produktów mlecznych, kasz, owoców, warzyw i grzybów

Aromatyczny hummus z tahini

Aromatyczny hummus z tahini to absolutny hit tego lata. Moi znajomi i rodzina, kiedy nas odwiedzają zawsze życzą sobie abym zrobiło to pyszne smarowidło. Robię zazwyczaj tradycyjny hummus z ciecierzycy…

Puris nadziewane soczewicą

Dawno nie gotowałam po hindusku, więc dzisiaj przepis z kuchni hinduskiej,  puris nadziewane soczewicą. Puris to hinduski „street food”, placki z ciasta podobnego do tego na makaron, które się frytuje i…

Domowa granola orzechowo kokosowa

Uwielbiam jeść na śniadanie domową granolę z jogurtem i owocami. Latem granola smakuje mi najbardziej, bo podjadam ją ze świeżymi owocami. Dlatego właśnie proponuje   dzisiaj granolę orzechowo kokosową bez suszonych…

Lekka sałatka z ziemniaków, szparagów i feta

No i już są młode ziemniaki. Szwedzi to kartoflarze, ziemniaki czczą jak bóstwo! Możecie wyobrazić sobie moje zdziwienie, kiedy po raz pierwszy…naście lat temu zostałam poczęstowana młodymi ziemniakami w mundurkach!…

Sałatka z zielonymi szparagami

No wreszcie są szparagi! Na blogach roi się od przepisów na szparagi. Ja objadam się nimi prawie codziennie. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo łatwą w przyrządzaniu sałatkę z zielonymi szparagami.

Hummus z buraczkami

Lubicie hummus? Prawda, że pyszne smarowidło do chleba czy dip do mięsa i warzyw? Straciłam głowę dla hummusu bardzo dawno temu…

Lekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy

Ostatnio objadam się kaszą jęczmienną. Lekkie sałatki na ciepło stają się powoli domową tradycją. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na sałatkę, w której znajdziecie orzechy pekan, smażoną cukinię…

Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy

Witam serdecznie! Zapraszam dzisiaj na jarskie! Pamiętacie szwedzki kålpudding. Dzisiejsza zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy jest jarską wersją tego przepisu, którą bardzo polecam nie tylko dla smakoszy kuchni wegetariańskiej.

Indyjski gulasz dahl

Dzisiaj Kochani po wegetariańsku i na ostro. Ugotowałam indyjski gulasz dahl z zielonej soczewicy. Bardzo lubię takie jarskie jedzonko. Gulasz dahl można również podać jak dodatek do grillowanych mięs, drobiu czy…

Gulasz z ciecierzycy i szpinaku

Dopadło mnie przeziębienie. Od kilku dni jestem w domu i jakoś nie mogę do siebie dość…Kaszel i chrypka tylko, a tak wykańczają. Dzisiaj więc szybki obiad, bo nie miałam siły…

Burgery ze szpinaku i quinoa

Ubóstwiam takie zdrowe i kolorowe dania jak burgery ze szpinaku quinoa! Po prostu sama radość dla oka i dla podniebienia, bo dość, że burgery ze szpinaku i quinoa są bardzo…

Włoskie gnocchi z gulaszem Stroganoff

Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Już miałam ugotować polskie tradycyjne kopytka ale zdecydowałam się na małe włoskie gnocchi. Mówiąc szczerze to gnocchi ni czym się nie różni od kopytek…

Kolejny przepis na pytt i panna

Pytt i panna prezentowałam to już kilka razy, ale w tej wersji jeszcze nie. To szwedzkie danie jest tak popularne, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dzisiaj chcę Wam…

Wegetariańskie chili con carne

Bardzo lubię chili con carne, ale wegetariańskie chili zrobiłam dopiero pierwszy raz. Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę mung i właśnie tej fasoli użyłam do przygotowania chili con carne.

Owsianka z dyniowym kremem na śniadanie

Pobudka! Mówiąc szczerze to zastanawiałam się jak się pisze pobudka… nie zapomniałam! No więc kochani pobudka, bo zapraszam Was na śniadanie! Dzisiaj  specjalna okazja, bo przestawiliśmy czas na zimowy, ale…

Knedle z serem i szpinakiem

Knedle to wspaniałe danie, do którego można wykorzystać resztki obiadowe w postaci ugotowanych ziemniaków. Lubię knedle z mięsem. Obowiązkowo jesienią robię knedle ze śliwkami. Dzisiaj proponuję knedle z serem i…