Wołowina

wołowe hamburgery

Wołowe burgery z guacamole w brioszce

Lubicie hamburgery, to na pewno przypadną Wam do smaku wołowe burgery z guacamole w puszystej brioszce. Jeśli już przyrządzam domowe hamburgery to oczywiście pamiętam o dodatkach. Co powiecie na wołowe…

Klopsiki w sosie słodko kwaśnym

Klopsiki w sosie słodko kwaśnym. Mięsne klopsiki w pysznym sosie z noodles ze słodkich  batatów to moje kolejne odkrycie. Żyć nie umierać. Jedzenie cieszy, gotowanie

Bigos z sherry luksusowy

Wczoraj ugotowałam bigos. Wymyśliłam sobie bigos z sherry. Bardzo lubię bigos, ale lubię też eksperymentować. Tym razem przedmiotem kulinarnego eksperymentu był bigos.

Hamburgery wołowe z frytkami

Początek weekendu trzeba uczcić. Proponuję hamburgery wołowe. Hamburgery bez jajka z prima wołowiny, mielonej przez grubo sito. Przyrządzam je z wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso

Klopsiki w sosie śmietankowym

Mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad, klopsiki w sosie śmietankowym, a jak szybko to wiadomo obiad z makaronem. Przyrządzić klopsiki to żaden problem…

Kotlety mielone z suszonymi pomidorami

Ostatnio jadłam pyszne kotlety mielone z suszonymi pomidorami. Kotlety mielone według przepisu mojego syna. Zrobiły na mnie wrażenie. Soczyste, perfekcyjnie usmażone,  podane ze wspaniałym sosem. Bardzo lubię mielone kotlety, tanie, proste…

Gołąbki z młodej kapusty

Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam…

Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina

Polędwica wołowa to rarytas. Najdroższe mięso wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem, polędwicę należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów.

Curry vindaloo czyli ocet i czosnek

Curry vindaloo czyli ocet i czosnek, a przy tym bardzo aromatyczny sos pachnący włoskim koprem, goździkami i kolendrą. Po świątecznych słodkościach naszła mnie ochota na ostre jedzonko.

Boeuf Bourgignon – przepis 2

Zapraszam Was dzisiaj na klasyczny jesienny gulasz Boeuf Bourgignon. Kolejny przepis na ten wyśmienity francuski gulasz lekko zmodyfikowany podany z gnocchi i obowiązkowo z lampką czerwonego wina.

Mięciutkie klopsiki i bulgur z jabłkiem

Dzisiaj moje dzieci miały ochotę na köttbullar czyli szwedzkie klopsiki. Jak zwykle stworzyłam nowy przepis i całkiem smaczny. Ostatnio oglądałam top chef w wersji amerykańskiej i tam akurat natrafiłam na…

Kuchnia szwedzka biff a´la Lindström

Witam serdecznie! Jestem tak zalata, że nie mam ma nic czasu, ale nie martwcie się, pamiętam o Was cały czas! Pomyślałam sobie, że dzisiaj zaproponuję Wam przepis ze szwedzkiej kuchni,  a…

Przepis na moussaka

Pyszna grillowana oberżyna, mnóstwo prażonego kminu rzymskiego i cynamonu…oczywiście mowa o moussaka. Moussaka to zapiekanka pochodząca z greckiej kuchni.

Pulpety w kokosowym sosie

Proste pulpety można wynieść na kulinarne wyżyny! Niedawno przyrządziłam pulpety w kokosowym sosie, które cieszyły się bardzo dużym powodzeniem. Proste danie, a mimo to  bardzo smaczne i aromatyczne, które podałam z…

Mielone z bazylią i mozzarella

Witam po świętach! Nie pamiętam, kiedy  mieliśmy tak wspaniałą pogodę na Wielkanoc. Tak ciepło i słonecznie. Na plaży w kwietniu…no , no kto by pomyślał. A teraz powrót do rzeczywistości…