Pieczywo

Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach

Chleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej niemożliwym przedsięwzięciem. Jak zwykle moja ciekawość…

Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną

Jeszcze cieplutkie bułki grahamki z siemieniem i żurawiną…Dopiero je wyjęłam z piekarnika. Lubię grahamki. Są to idealne bułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki…

Chleb żytni z kminkiem

Chleb żytni na zakwasie żytnim jest jednym z moich ulubionych wypieków. Aby upiec chleb żytni z taką ilością żytniej mąki jak w przepisie poniżej może wydawać się skomplikowane i trudne.

Chleb na proszku pełnoziarnisty

Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży?

Bułki ze śrutą i nasionami

Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki, bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion.

Bułki z marchewką i nasionami

Upiekłam bułki z marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek. Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.

Chleb anyżowy pszennożytni

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie. Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc…