Bułki

bułeczki sezamowe

Mini bułeczki z czarnym tahini

Być może się domyśliliście, że kolejne posty będą wspominały domowe tahini z czarnego sezamu. Tak, tak, zakiełkowało mi w głowie kilka przepisów z tahini. Na pierwszy rzut proponuję mini bułeczki…

sezamowe brioszki

Sezamowe brioszki do hamburgerów

Sezamowe brioszki do hamburgerów…Rozpoczął się sezon na grilla, polecam więc łatwy przepis na smaczne bułki hamburgerowe obficie posypane sezamem. Sezamowe brioszki różnią się od słodkich brioche tym, że zawierają mniej tłuszczu…

bułki grahamki

Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym

Przyszła pora na wypieki chleba. Często wracam do moich wcześniejszych przepisów na bułeczki, które co i róż zmieniam i ulepszam. Proponuję grahamki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Możecie sobie wyobrazić jakie były dzisiaj…

Bułki grahamki z siemieniem i żurawiną

Jeszcze cieplutkie bułki grahamki z siemieniem i żurawiną…Dopiero je wyjęłam z piekarnika. Lubię grahamki. Są to idealne bułki na śniadanie. Tym razem wzbogaciłam je o siemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki…

Bułki ze śrutą i nasionami

Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki, bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion.

Bułki z marchewką i nasionami

Upiekłam bułki z marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek. Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.

Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej.

Bułki ze szpinakiem

Kwietniowe wyzwanie  to bułki ze szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią. Dawno nie piekłam smakowego chleba, a tym bardziej ze szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo

New York bagels

Bajgle to żydowskie pieczywo, które bardzo lubię. Piekę bajgle na zakwasie i na drożdżach, ale dzisiaj to typowe drożdżowe bajgle posypane obficie sezamem. Bajgle zawsze kojarzą mi się się z nowojorską…

Bułeczki z tymiankiem

Zero słońca przez ostatnie tygodnie po prostu mnie dobija. Moje zioła w doniczce usychają, bo wiadomo ziółka lubią słońce. Uschła bazylia, a po dzielnej walce padł i tymianek.