Pieczywo

Chleb żytni z kminkiem

Chleb żytni na zakwasie żytnim jest jednym z moich ulubionych wypieków. Aby upiec chleb żytni z taką ilością żytniej mąki jak w przepisie poniżej może wydawać się skomplikowane i trudne.

Chleb na proszku pełnoziarnisty

Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży?

Bułki ze śrutą i nasionami

Bułki ze śrutą i nasionami to przepis z serii tydzień wypieków. Ostatnio brakowało mi czasu na pieczenie ale postanowiłam nadrobić zaległości. Oto kolejny przepis na bułki, bułki z pszenną śrutą i trzema rodzajami nasion.

Bułki z marchewką i nasionami

Upiekłam bułki z marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek. Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.

Chleb anyżowy pszennożytni

Chleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie. Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc…

Chleb levain z durum

Kolejny chleb levain na codojedzenia, tym razem z mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego chleba być może wydawać się trudna, a na…

Pizza chleb bake off

W tygodniu zazwyczaj nie wypiekam chleba ale jak przyjdzie weekend to w całym domu pachnie chleb. Przygotowałam nową porcję levain. Tak zwany szef (chef) wystarcza mi na długo.

Dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną

Chleb z dodatkiem surowych warzyw lub owoców jest bardzo puszysty i wilgotny. Chleb dyniowy bez wątpienia do takich wypieków należy. Wczoraj upiekłam rustykalne dyniowe bagietki z rozmarynem i żurawiną.

Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej.

Chleb orkiszowo żytni na zakwasie

Co tu dużo gadać, po prostu uwielbiam piec chleb. Szlifuję moje umiejętności cały czas i choć mam już jakąś wprawę w pieczeniu chleba to zdarza mi się, że chleb czasami

Jak zrobić naan z patelni

Naan to pieczywo wywodzące się z hinduskiej kuchni. Bardzo lubię chlebek naan do przeróżnych curry i ostrych sosów. Cechą charakterystyczną naan jest to że do jego wyrobu dodaje się jogurt.

Żytni chleb na drożdżach

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki, chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów.