Pieczywo

Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak…

Pszennożytni chleb z jabłkiem i rozmarynem

Wspaniałe zapachy rozchodzą się w moim domu. Dzisiaj piekłam chleb na polishu. Niewtajemniczonym wyjaśniam, że polish to rodzaj zaczynu na drożdżach. Pieczenie chleba dla mnie jest już rutyną. Piekę chleb przynajmniej raz w…

Bułki ze szpinakiem

Kwietniowe wyzwanie  to bułki ze szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią. Dawno nie piekłam smakowego chleba, a tym bardziej ze szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo

Puszyste waniliowe scones

Dawno nie piekłam scones czy biscuits. Czy jest w ogóle jakaś różnica między amerykańskimi biscuits, a angielskimi scones? Zdecydowanie nie! Proste w wykonaniu pieczywo, idealne na śniadanie, bez zagniatania, na proszku.

New York bagels

Bajgle to żydowskie pieczywo, które bardzo lubię. Piekę bajgle na zakwasie i na drożdżach, ale dzisiaj to typowe drożdżowe bajgle posypane obficie sezamem. Bajgle zawsze kojarzą mi się się z nowojorską…

Pszenny chleb na zakwasie

Wypiekam chleb regularnie, a chleb na zakwasie lubię najbardziej. Chleb na zakwasie zawsze pięknie wyrasta, zachowuje długo świeżość i ma puszystą strukturę. Chleb na zakwasie to wyzwanie, a jak się…

Przepis na chiapati

Obiecałam kiedyś przepis na chiapati. Nigdy nie mogę zdążyć zrobić zdjęcia, bo podpłomyki chiapati są bardzo popularne u nas w domu. Przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki. Przepis jest wypróbowany…

Bułeczki z tymiankiem

Zero słońca przez ostatnie tygodnie po prostu mnie dobija. Moje zioła w doniczce usychają, bo wiadomo ziółka lubią słońce. Uschła bazylia, a po dzielnej walce padł i tymianek.

Konkurs z Miody Polskie

Lubicie miód, taki prawdziwy, pachnący naprawdę miodowy?! Ja i moja rodzina uwielbiamy miód. Miód używamy do herbaty, na kanapki, do wypieków czy dań obiadowych. Ostatnio rozpoczęłam współpracę z Miody Polskie…

Bułki z konopią

Ostatnimi czasy zastanawiam się nad znaczeniem wyrazów zdrowa żywność czy super food. Wciąż uważam, że zdrowa żywność to przede wszystkim domowe gotowanie i umiarkowanie w jedzeniu.

Dyniowa focaccia z chorizo i oliwkami

Dzisiaj ostatni dzień na dodanie przepisu z dynią, więc jeśli macie jeszcze jakiś pomysł to się pospieszcie. Mój kolejny przepis z dynią to dyniowa focaccia z chorizo i oliwkami. Wczoraj byłam na…

Dyniowe scones na śniadanie

Witam serdecznie! Jaki piękny dzień! Warto go rozpocząć pysznym śniadaniem, na ktore przygotowałam pyszne dyniowe scones. Bardzo lubię scones, bo można je przygotować w mgnieniu oka, na śniadanie  to po…

Chlebki z jarmużem

Kolejny przepis z jarmużem! Upiekłam chlebki z jarmużem na zakwasie i na drożdżach. Bardzo lubię mieszać  różne nasiona, warzywa czy zioła do chleba, więc dodatek jarmużu wydawał mi się całkiem naturalny.

Chleb z cukinią i pestkami dyni

Ostatnio upiekłam bardzo dobry chleb z jednym z moich najczęściej teraz używanych warzyw czyli cukinią. Znacie już bułki z cukinią i włoskimi orzechami. Teraz upiekłam piękne bochenki z cukinią i…

Podpłomyki do grilla

Grill sezon w pełni, pogoda wciąż dopisuje, a u nas jak zwykle grillowo i wesoło. Ostatnio zaskoczyłam rodzinę i znajomych pysznym chlebem do grilla. Upiekłam jak ja to nazywam podpłomyki,…

Kolorowa kanapka i chleb na zakwasie

Dzień dobry! Co za poranek! Siedzę na tarasie z kubkiem kawy i miską jogurtu z domową granolą i jagodami. Ptaki ćwierkają i ciekawe podlatują coraz śmielej…Słyszę, że mój małżonek właśnie…

Bułki hamburgerowe z sezamem

Spotykacie się z takim stwierdzeniem, bułki hamburgerowe z sezamem takie jak a m…? Moje bułeczki bez wątpienia są puszyste, pyszne w smaku, a do tego zdrowe bez dodatków, więc nie mają…