Przekąski

Przekąski na ciepło i zimno, party bufet, przyjęcie, finger food.

fasolka_przepis

Fasolka z ziemniakami i kiełbasą

Kolejnym warzywem, które nagminnie wykorzystuję latem jest fasolka szparagowa. Lubię i tą żółtą i zieloną. Pewnie wszyscy z Was znają fasolkę w bułce tartej. Jestem jej fanką, ale bułkę zastępuję…

Fasola w sosie serowym

Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa

Pieczona pietruszka

Pieczona pietruszka jest od dawna w moim domowym menu podobnie jak inne pieczone warzywa. Jeśli nie próbowaliście nigdy pieczonej pietruszki to koniecznie musicie to nadrobić.

Cukiniowe paluszki na przegryzkę

Macie dużo cukinii w ogrodzie i nie wiecie co z nią zrobić. Z chęcią bym przyjęła cukiniowe dary ale jest to niestety niemożliwe. Mam za to lepsze rozwiązanie, cukiniowe paluszki.

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis, ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy.

Śledzie w musztardzie

Moje śledzie wreszcie wymoczone, więc zaplanowałam przyrządzić po części śledzie w musztardzie jak i śledzie w occie. Uwielbiam śledzie w musztardzie

Jajka nadziewane łososiem

Jajka nadziewane gravad łososiem z koperkiem, obficie posypane świeżo utartym chrzanem. Pyszna propozycja na jajka nadziewane, nie tylko na Wielkanoc.

Jak zrobić frytki z batatów

Jak zrobić frytki z batatów? Aby zrobić naprawdę idealne frytki z batatów, złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem wcale nie jest trudne! Frytki z batatów wymagają jednak specjalnej obróbki.

Szybka przekąska na wieczór

Szybka przekąska z francuskiego ciasta to idealne przekąska dla niespodziewanych  gości. Ciasto francuskie  zawsze mam w lodówce. Przygotowanie takiej przekąski trwa dosłownie chwilę. Prosta, pyszna i efektowna przekąska  idealna na wieczór ze znajomymi.

Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami

Uwielbiam halloumi! Taki niepozorny serek, który nabiera smaku i blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi, dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę.

Papryczki grillowane -Konkurs!

Sezon grillowy uważam za otwarty. Co prawda pogoda czasami nie chce dopisać, ale jest sposób na przyjemne grillowanie, za pomocą grillowej patelni. Grillową patelnią władam od dawna i używam niemal…

No to jeszcze po jednym

No to jeszcze po jednym…jajku. Zostało mi trochę wędzonego łososia i łososiowego kawioru, więc przyrządziłam kolejne faszerowane jajka. Wesołego Alleluja!

Wielkanocne jajka faszerowane

Wielkanocne jajka faszerowane, moja ulubiona przekąska na zimno. Jak co roku robię kilka rodzajów jajek, za każdym razem jakiś nowy przepis. Robiłam już jajka faszerowane pieczarkami, jajka zapiekane w skorupkach czy

Awokado nadziewane krewetkami

Bardzo lubię awokado. Jem je jak jabłka, na kolację czy śniadanie, a nawet dodaję do wypieków.  Dzisiaj proponuję Wam awokado nadziewane krewetkami. Często przyrządzam awokado w tej postaci na przyjęcia.

Tatar po szwedzku

  Zapraszam na kolejną przystawkę tym razem na zimno, tatar po szwedzku. Jadłam tą przystawkę całkiem niedawno i postanowiłam ją odtworzyć. Do tatara użyłam wołowej polędwicy, którą najpierw natarłam przyprawami, zrumieniłam na