Pstrąg z grilla

Wczoraj znowu grillowaliśmy. Pewnie już tak będzie przez całe wakacje. Tym razem był pstrąg z grilla, który wyszedł obłędnie. Pierwszy raz grillowaliśmy pstrąga w całości i dziwię się, że wcześniej na to nie wpadliśmy. 

Nie muszę przekonywać smakoszy ryb, że ryba z grilla to wspaniałe danie. Pstrąg z grilla smakował niesamowicie. Przyrządziłam go bardzo prosto, wypełniając ziołami, cytryną i czosnkiem. Niedawno nauczyłam się moczyć rybę w roztworze soli przed jej dalszą obróbką. Taka uprzednio przygotowana ryba po upieczeniu czy ugrillowaniu jest bardziej soczysta.

pstrąg z grilla

Pstrąga z grilla podałam z sałatką z bobem.

Pstrąg z grilla

Składniki:

na 2 porcje

  • 2 pstrągi w całości, oczyszczone
  • kilka gałązek świeżych ziół, u mnie oregano, rozmaryn i tymianek
  • kilka plasterków cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny pieprz, grubo mielony
  • łyżka oliwy do skropienia

Wykonanie:

  • Zalej rybę solanką tak aby ryba znalazła się pod powierzchnią wody. Na litr wody dodaj 3 łyżki soli. Mocz pstrąga przez 15 minut. Po namoczeniu osusz rybę papierowym ręcznikiem.
  • Wypełnij rybę ziołami, cytryną i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Posyp pieprzem. Piecz rybę na grillu przez 5- 7 minut po każdej stronie. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i mocy grilla.
  • Podawaj pstrąga z grilla na gorąco z dowolno wybranymi dodatkami do grilla.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *