Pszenno żytni chleb z blachy

Pszenno żytnie bułki z blachy to kolejny chleb z blachy tak zwany odrywany. Chleb bogaty w błonnik, bo upiekłam nie tylko na żytniej mące ale również dorzuciłam połamane żyto. Jeśli nie macie możliwości zakupu żyta to proponuję otręby żytnie lub ulubione nasiona.

chleb pszenno żytni

Chleb upiekłam na pszennym zakwasie z odrobiną drożdży. Do wypieku użyłam żytniej mąki z otrębami.

chleb bulki z blachy

Jak widzicie na zdjęciu chlebki po wyrośnięciu lekko przylegają do siebie.

Przepis na na pszenno żytni chleb z blachy

Składniki:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 400 ml wody
  • 350 g pszennego zakwasu
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml połamanego żyta + 200 ml wody
  • 180 g żytniej mąki z otrębami
  • 700 g  pszennej mąki
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Zagotuj połamane żyto z wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Rozpuść drożdże w wodzie.
  • Wymieszaj rozpuszczone drożdże, zakwas, oliwę, zaparzone żyto i obie mąki. Zagnieć dosyć luźne ciasto. Ja robię to za pomocą kuchennego asystenta około 5 minut. Po tym czasie dodaj sól i zagniataj jeszcze przez 10 minut. Przykryj ciasto folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij chleb na stolnicę i złóż kilka razy. Znowu przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz czynność składania, pozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut.
  • Podziel ciasto na cztery równe porcje. Rozciągnij na 4 podłużne placki i ułóż obok siebie w małych odstępach, na blasze wyłożonej pergaminem. Łopatką do chleba podziel placki,  oprósz otrębami, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez drugie 10 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

przepis chleb pszenno żytni

Mimo dużej ilości żytniej mąki chleb jest bardzo puszysty i wyrośnięty.

przepis chleb na zakwasie

Przepis na chleb na zakwasie dołączam do piekarni Wisły „Na zakwasie i na drożdżach„.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *