Pszenny chleb na zakwasie

Wypiekam chleb regularnie, a chleb na zakwasie lubię najbardziej. Chleb na zakwasie zawsze pięknie wyrasta, zachowuje długo świeżość i ma puszystą strukturę. Chleb na zakwasie to wyzwanie, a jak się uda to niesamowita radocha i dla oka i dla podniebienia.

Dzisiaj upiekłam chleb za zakwasie dla leniwców takich jak ja. Jak mi się nie chce formować zgrabnych bułeczek czy równiutkich bochenków to rozciągam chlebowe ciasto w prostokąt wielkości blachy do pieczenia i dzielę nie do końca na w miarę równe kwadraty. Chleb pięknie wyrasta, a po upieczeniu lekko się odrywa. Spróbujcie!

Z tego przepisu można upiec bagietki, bułki  jak również bochenki.

chleb na zakwasiePszenny chleb na zakwasie

Składniki:

20  kawałków

800 g pszennej mąki do chleba

½ l wody

300 g żytniego zakwasu, tutaj przepis

1 łyżka soli

3 łyżki różnych nasion i pestek do posypania, u mnie czarny sezam i dynia

przepis na pszenny chlebRozpuść zakwas w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Po 5 minutach dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut. Jeśli już się pojawiają nitki glutenu, ciasto jest gotowe do wyrastania. Przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z naczynia i złóż kilka razy, rozciągając ciasto w prostokąt an następnie składając w kopertę. Włóż do naczynia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie powtórz czynność składania. Po 15 minutach rozciągnij ciasto w prostokąt i przełóż na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem. Szpatułką do chleba lub nożem natnij chleb na 20 kwadratów. Posmaruj wodą z rozpuszczonym miodem i posyp nasionami. Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na godzinę. Piecz chleb w nagrzanym na 250ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *