Pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem

Muszę przyznać, że pieczenie chleba staje się powoli moją pasją. Wczoraj zakończyły się międzynarodowe targi książki w Göteborgu, które miałam przyjemność odwiedzić. Jakby inaczej , kiedy mieszkam dosłownie 200 metrów od Gothia Tower, gdzie targi mają swoją siedzibę.

Książek kucharskich tych dobrych i tych gorszych oczywiście w brud. Moja biblioteczka pęka w szwach, ale jednej książce nie mogłam się oprzeć i stałam się jej szczęśliwą posiadaczką. Mój nowy nabytek to książka o wypieku chleba na zakwasie, na poolishu i tego na drożdżach…wspaniała książka autorstwa szwedzkiego piekarza Jana Hedha, która już stała się dla mnie chlebową biblią. Natchniona przepisami i praktycznymi wskazówkami z książki upiekłam oto ten pszenny chleb z boczkiem, czosnkiem i pietruszką. 

pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem

Chleb upiekłam na tak zwanym poolish. Metodę wypieku chleba na poolish opracowali polscy piekarze w 1840 roku, o czym autor książki nie omieszkał wspomnieć. Piekłam już chleb na poolish wcześniej i muszę przyznać, że chleb jest przepyszny, wypieczony, z chrupiącą skórką. Wymaga trochę pracy ale efekt jest bardzo smaczny!

Przepis na pszenny chleb z boczkiem i czosnkiem

Składniki:

na 3 bochenki

Poolish

  • 300 g zimnej wody
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 5 g świeżych drożdży

Chleb

  • cały poolish
  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 6 g drożdży
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 300 g wody , ewentualnie dodatkowo 2 łyżki
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 150 g boczku

Wykonanie:

  • Wymieszaj mąkę, drożdże i wodę w nieco głębszej misce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 4 – 5 godzin lub do lodówki na noc.
  • Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Czosnek w całości upiecz w piekarniku. Z pięciu czy cześciu ząbków wyciśnij miąższ. Resztę możesz wykorzystać do zupy czy jakieś pasty. Posiekaj pietruszkę.
  • Na drugi dzień wyrób ciasto na chleb. Do całego poolish dodaj wodę z rozpuszczonymi drożdżami, mąkę i sól. Zarób ciasto dosyć luzne, ale odchodzące lekko od ścianek naczynia. Ciasto musi być w miarę wilgotne aby mogło dobrze wyrastać. Podana ilość wody jest wstępna i w dużej mierze zależy od jakości mąki, jak szybko i ile wody wchłania mąka.
  • Wyrabiaj ciasto (ja, za pomocą asystenta kuchennego) przez 10 minut, po czym dodaj boczek, czosnek i pietruszkę. Wyrabiaj jeszcze przez 5 minut.
  • Przykryj miskę z chlebem folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Wyjmij chleb na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż ciasto chlebowe kilka razy. Włóż z powrotem do misy, przykryj folią i pozostaw w cieple na 40 minut.
  • Wyjmij ciasto chlebowe na stolnicę, podziel na 3 równe części. Złóż każdą część dwa razy, uformuj bochenki i umieść w podłużnych koszyczkach oprószonych mąką, lub ułóż na blaszy i podepszyj kuchenną ściereczką.
  • Pozostaw do ostatniego wyrośnięcia na 60 minut. Piecz chleb na 250ºC (temoobieg) przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 35 minut. Spryskaj chleb wodą dwa razy podczas pieczenia.
  • Dobrze upieczony chleb wydaje charakterystyczny, głuchy odgłos jeśli popukasz w jego spód.

przepis chleb pszenny na poolish

 

Dołączam do akcji Wisły Na zakwasie i na drożdżach.

19 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *