Ptysie z malinową śmietanką

Kto lubi ptysie? Na pewno mój mąż! Ptysie są bardzo łatwe w wykonaniu i można je napełnić praktycznie czym tylko dusza zabraknie. Jak dla mnie idealny deser na Sylwestra! Piekę ptysie rano, a kiedy przyjdzie pora na deser, napełniam ptysie śmietanką i prószę cukrem pudrem. Ciasto ptysiowe to ciasto zaparzane podobne do tego, z którego piecze się karpatkę.

przepis na ptysiePrzepis na ptysie z malinową śmietanką

Składniki:

na 12 ptysiów

Ciasto zaparzane

75 g masła

200 ml wody

200 ml mąki

3 jajka

szczypta soli

Nadzienie

300 ml śmietanki, u mnie 38%

100 g malin, u mnie mrożone

3 łyżki cukru

2 łyżki cukru pudru do posypania

ptysie z malinową śmietankąZagotuj masło i wodę. Gotuj aż masło całkowicie się rozpuści. Przesiej mąkę i dodaj do maślanej wody. Ķieszaj energicznie, aż do uzyskania jednolitej masy, która swobodnie odchodzi od dna naczynia. Zdejmij z ognia. Dodaj po jednym jajku stale miksując. Napełnij szprycę masą ptysiową i wyciśnij 12 ptysiów w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Użyj szerokiej nakładki. Piecz ptysie w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 20 minut. Ostudź i przekrój na pół.

Maliny rozmroź i wymieszaj z cukrem. Przetrzyj przez sito. Ubij śmietankę na sztywno i połącz z malinowym musem. Przełóż malinową śmietankę do cukierniczego worka zakończonego ozdobną końcówką i napełnij ptysie. Oprósz cukrem pudrem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *