Pudding ryżowy z szafranem i migdałami

Bardzo lubię szwedzkie świąteczne desery, a ten pochodzący z Gotland niewątpliwie do nich należy. Ciekawi jesteście co dziś przygotowałam? Pudding ryżowy z szafranem i migdałami. Oryginalna nazwa tego deseru to saffranspannkaka co w dosłownym tłumaczeniu oznacza szafranowy naleśnik z pieca i tak właściwie z naleśnikiem nie ma nic wspólnego.

Przysmak pochodzi z największej szwedzkiej wyspy Gotland. Na prawdziwy gotlandski pudding składa się aż 14 składników. Od razu dodam, że wszystko macie pod ręką…no może nie szafran ale widziałam w Tesco będąc niedawno w Polsce. Puddning ryżowy z szafranem to właściwie deser, ale można się nim raczyć również i na wigilijne śniadanie. Ponieważ w Szwecji 24 grudnia to dzień wolny od pracy i szkoły (oczywiście nie dla wszystkich) zawsze robię moim dzieciom ryżowy pudding na wigilijne śniadanie lub szafranowe bułeczki czy inny szafranowy przysmak, lussekatter. Pycha!

Szafranowy pudding z ryżemPudding ryżowy z szafranem i migdałami

Składniki:

Foremka o wielkości 15 cm x 20 cm

na 5 porcji

150 ml okrągłego ryżu do mleka

300 ml wody

½ l mleka

100 ml śmietanki + 250 ml do ubicia, u mnie 36%

1 msk socker

100 g migdałowych płatków

2 gorzkie migdały, obrane ze skórki i posiekane

sól do smaku

0,5 g szafranu, zmielonego

1+ 1 łyżka masła

4 łyżki miodu

1 łyżeczka  świeżo zgniecionego kardamonu

szczypta cynamonu

3 jajka

przepis z szafranemZagotuj ryż z masłem, solą i łyżką cukru. Gotuj przez 5 minut. Dodaj następnie mleko i 100 ml śmietanki oraz szafran, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj teraz oba rodzaje migdałów ( 2 łyżki migdałów zostaw do posypania), miód, kardamon i cynamon. Zamieszaj. Mieszanka powinna się schłodzić. Dodaj teraz jajka cały czas mieszając. Wylej masę do wysmarowanej masłem foremki, posyp migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika na 200ºC. Piecz przez 15 – 20 minut, aż pudding się zrumieni i lekko zetnie. Podaj pudding na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i owocami na przykład malinami.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *