Bardzo lubię szwedzkie świąteczne desery, a ten pochodzący z Gotland niewątpliwie do nich należy. Ciekawi jesteście co dziś przygotowałam? Pudding ryżowy z szafranem i migdałami. Oryginalna nazwa tego deseru to saffranspannkaka co w dosłownym tłumaczeniu oznacza szafranowy naleśnik z pieca i tak właściwie z naleśnikiem nie ma nic wspólnego.
Przysmak pochodzi z największej szwedzkiej wyspy Gotland. Na prawdziwy gotlandski pudding składa się aż 14 składników. Od razu dodam, że wszystko macie pod ręką…no może nie szafran ale widziałam w Tesco będąc niedawno w Polsce. Puddning ryżowy z szafranem to właściwie deser, ale można się nim raczyć również i na wigilijne śniadanie. Ponieważ w Szwecji 24 grudnia to dzień wolny od pracy i szkoły (oczywiście nie dla wszystkich) zawsze robię moim dzieciom ryżowy pudding na wigilijne śniadanie lub szafranowe bułeczki czy inny szafranowy przysmak, lussekatter. Pycha!
Pudding ryżowy z szafranem i migdałami
Foremka o wielkości 15 cm x 20 cm
5 porcji
Składniki:
150 ml okrągłego ryżu do mleka
300 ml wody
½ l mleka
100 ml śmietanki + 250 ml do ubicia, u mnie 36%
1 msk socker
100 g migdałowych płatków
2 gorzkie migdały, obrane ze skórki i posiekane
sól do smaku
0,5 g szafranu, zmielonego
1+ 1 łyżka masła
4 łyżki miodu
1 łyżeczka świeżo zgniecionego kardamonu
szczypta cynamonu
3 jajka
Zagotuj ryż z masłem, solą i łyżką cukru. Gotuj przez 5 minut. Dodaj następnie mleko i 100 ml śmietanki oraz szafran, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia i dodaj teraz oba rodzaje migdałów ( 2 łyżki migdałów zostaw do posypania), miód, kardamon i cynamon. Zamieszaj. Mieszanka powinna się schłodzić. Dodaj teraz jajka cały czas mieszając. Wylej masę do wysmarowanej masłem foremki, posyp migdałami i włóż do nagrzanego piekarnika na 200ºC. Piecz przez 15 – 20 minut, aż pudding się zrumieni i lekko zetnie. Podaj pudding na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i owocami na przykład malinami.
8 komentarzy
Pyyyycha!!!
Podoba mi się ta ciepła barwa szafranu i czuję taki świąteczny zapach :)
Coś podobnego robi moja teściowa i to jest bardzo smaczne.
U mnie zawsze szafranowo na święta!
Cudowny deser ,jesteś mistrzynią ,a ja nie mogę dostać malin…
U nas są wszędzie, ale o tej porze wolę kupić mrożone.
pyszności!!!
Mmm, wygląda znakomicie :) Uwielbiam takie słodkie śniadania :)
Hmmmm – pyszota!
Polecam!