Pulpeciki w sosie pomidorowym z orechiette

Pulpeciki w sosie pomidorowym przyrządzam na przemian z mielonymi kotletami. Jest to błyskawiczne danie, które można podać z ryżem lub makaronem. Pulpeciki – klopsiki podaję nawet z kopytkami. No i mam pytanie, czy pulpeciki to to samo co klopsiki. Na ogół przyjmuję, że klopsiki to mielone smażone, natomiast pulpeciki to mielone gotowane. Sposób przygotowania farszu na pulpeciki lub klopsiki niczym specjalnie się nie różni…pozostaje więc sposób przyrządzenia(?).

pulpeciki

Mimo wszystko dzisiejszy przepis to dla mnie pulpeciki w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy można przygotować z gotowej pomidorowej passata z kartonika i będzie na pewno smaczny. Ja dzisiaj byłam czasowa i pozwoliłam sobie ugotować sos z grillowanych malinowych pomidorów. Przy okazji dorzuciłam jeszcze główkę czosnku…Jeśli jeszcze nie wiecie jak smakuje pieczony czosnek to radzę Wam koniecznie spróbować. Sos z grillowanych pomidorów jest wspaniały, po prostu idealny do pulpecików lub pomidorowej. Najlepiej wybrać pomidory mocno dojrzałe. Upieczone pomidory można zmiksować ze skórką, która nie zostawia po sobie śladu. Pomidory kiściowe grilluję nawet z szypułkami, te akurat były ich pozbawione.

pulpeciki z makaronem

Pulpeciki w sosie

Składniki:

na 30 sztuk

1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo wołowe

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

½ łyżeczki białego pieprzu

¾ łyżki soli

6 czubatych łyżek gotowanej kaszy bulgur

2 jajka

3 ząbki pieczonego czosnku

1 biała cebula

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka natki pietruszki do posypania

250 g makaronu orechiette, waga sucha

Sos pomidorowy

1 kg malinowych pomidorów, mocno dojrzałych

1 mała główka czosnku

1 łyżka świeżego oregano

sól gruboziarnista do smaku

2 łyżki oliwy

pulpeciki w sosie

Pomidory przekrój na pół i umieść w żaroodpornym naczyniu. Posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilla  na maksymalną temperaturę. Czosnek owiń w folię i połóż obok formy z pomidorami. Piecz warzywa przez 30 minut. Upieczone pomidory wraz z wytworzonym sosem przełóż do blendera, dodaj oregano, 3 ząbki pieczonego czosnku i zmiksuj. Dopraw sos solą.

pulpeciki w sosie

Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, połowę dodaj do mięsa. Trzy ząbki pieczonego ząbku zgnieć widelcem. Wymieszaj farsz z bulgur, cebulą, czosnkiem, solą, jajkami i przyprawami. Uformuj 30 kuleczek i zrumień na maśle. Podrzucaj patelnią aby mięso równomiernie się przysmażyło. Dodaj resztę cebuli i wlej sos pomidorowy. Gotuj pulpeciki w sosie przez 15 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Podaj gorące pulpeciki z makaronem obficie polanym sosem.

 

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *