Puris nadziewane soczewicą

Dawno nie gotowałam po hindusku, więc dzisiaj przepis z kuchni hinduskiej puris nadziewane soczewicą. Puris to hinduski „street food”, placki z ciasta podobnego do tego na makaron, które się frytuje i podaje do różnych rodzajów sosów, past czy curry. Puris można również zrobić z nadzieniem. Dzisiaj przyrządziłam takowe puris z ostrym nadzieniem sporządzonym z czerwonej soczewicy. Wspaniałe danie na przekąskę, do bufetu czy na małe party z przyjaciółmi. Nasi znajomi byli zachwyceni i od razu prosili o przepis. Bardzo polecam!

przepis na indyjskie puris

Przepis na puris nadziewane soczewicą

Składniki:

na 20 puris

  • 350 ml pszennej mąki
  • 50 ml mąki z pełnego przemiału
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • woda, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto, podobne do ciasta na makaron
  • ½ l oleju do smażenia

Nadzienie

  • 200 ml czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 czerwone chili
  • po łyżeczce nasion kolendry, kminu rzymskiego i brązowej gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • garść posiekanej kolendry
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oliwy

przepis na hinduskie puris z nadzieniem

Z podanych składników zagnieć lekkie elastyczne ciasto i pod przykryciem pozostaw na pół godziny.

Soczewicę namocz w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, odcedź i zmiksuj. Obierz czosnek i imbir, oczyść chili z pestek i włókien i bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż imbir z czosnkiem i chili. Dodaj przyprawy i smaż przez chwilę. Następnie dodaj zmieloną soczewicę i posiekaną kolendrę. Dopraw nadzienie solą i ewentualnie pieprzem.

Uformuj rulon z ciasta i podziel na 20 kawałków. Na każdy kawałek połóż po łyżce nadzienia, uformuj kulę i rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Wrzuć po jednym placku na głęboki, rozgrzany tłuszcz. Smaż puris po obu stronach.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *