Dawno nie gotowałam po hindusku, więc dzisiaj przepis z kuchni hinduskiej, puris nadziewane soczewicą. Puris to hinduski „street food”, placki z ciasta podobnego do tego na makaron, które się frytuje i podaje do różnych rodzajów sosów, past czy curry. Puris można również zrobić z nadzieniem. Dzisiaj przyrządziłam takowe puris z ostrym nadzieniem sporządzonym z czerwonej soczewicy. Wspaniałe danie na przekąskę, do bufetu czy na małe party z przyjaciółmi. Nasi znajomi byli zachwyceni i od razu prosili o przepis. Bardzo polecam!
Przepis na puris nadziewane soczewicą
Składniki:
na 20 puris
- 350 ml pszennej mąki
- 50 ml mąki z pełnego przemiału
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- woda, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto, podobne do ciasta na makaron
- ½ l oleju do smażenia
Nadzienie
- 200 ml czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 czerwone chili
- po łyżeczce nasion kolendry, kminu rzymskiego i brązowej gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- garść posiekanej kolendry
- sól do smaku
- 2 łyżki oliwy
Z podanych składników zagnieć lekkie elastyczne ciasto i pod przykryciem pozostaw na pół godziny.
Soczewicę namocz w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, odcedź i zmiksuj. Obierz czosnek i imbir, oczyść chili z pestek i włókien i bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż imbir z czosnkiem i chili. Dodaj przyprawy i smaż przez chwilę. Następnie dodaj zmieloną soczewicę i posiekaną kolendrę. Dopraw nadzienie solą i ewentualnie pieprzem.
Uformuj rulon z ciasta i podziel na 20 kawałków. Na każdy kawałek połóż po łyżce nadzienia, uformuj kulę i rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Wrzuć po jednym placku na głęboki, rozgrzany tłuszcz. Smaż puris po obu stronach.
1 comment
świetne zapisuję sobie do zrobienia