Puszyste brioszki nadziewane makiem

Wypróbowałam alternatywny przepis na puszyste brioszki nadziewane makiem. Jak dotąd nigdy nie mieszałam suchych drożdży bezpośrednio z mąką bez uprzedniego rozpuszczenia ich w mleko czy też w wodzie. Kiedyś więc musi być pierwszy raz. O dziwo brioszki wyszły super puszyste. Uwielbiam drożdżowe z makiem, a te brioszki po prostu rozpływają się w ustach. Nawet ta niesamowita ilość masła nie zdołała mnie przerazić. Pychotka!

puszyste brioszki z makiemBrioszki nadziewane makiem

Składniki:

na 16 brioszek

Ciasto drożdżowe

450 g mąki

14 g suszonych drożdży

60 g trzcinowego cukru

250 g serka ricotta

3 żółtka

250 g masła, u mnie solone

Nadzienie z maku

200 g maku, mielonego z paczki

150 ml mleka

50 g masła

50 g trzcinowego cukru

2 czubate łyżki miodu

1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu

szczypta cynamonu

skórka otarta z jednej limonki + 1 łyżka soku

50 g suszonej żurawiny

2 białka

Do dekoracji

Lukier z cukru pudru (150 g cukru pudru + 2 łyżki wody)

prażone laskowe orzechy do posypania

brioszka z makiem i lukremPrzygotuj nadzienie z maku. Zalej zmielony mak z paczki mlekiem na 20 minut. na patelni rozpuść masło, cukier, miód. Dodaj wanilię i cynamon, wymieszaj. Dodaj teraz mak, żurawinę, otartą skórkę i sok z limonki i smaż przez 10 minut. Odstaw do ostudzenia. Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą.

Wymieszaj suche drożdże z mąką i cukrem. Dodaj po kolei ricottę, żółtka i masło pokrojone w kostkę. Zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy jak kopertę, przykryj i odstaw na 20 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozprowadź równomiernie nadzienie. Potnij ciasto na paski o szerokości 2 cm. Zwiń każdy pasek w miarę luźno i ułóż brioszki w foremce wyłożonej pergaminem, z lekkimi odstępami. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej), przykręć potem piekarnik do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Ostudź broszki. Utrzyj cukier puder na lukier, polukruj brioszki i posyp posiekanymi orzechami.

brioszki nadziewane makiem

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *