Puszyste brioszki ze śliwkami

Dostałam w prezencie śliwki i postanowiłam upiec brioszki, duże, puszyste, wypełnione soczystymi owocami drożdżówki. Ciasto na broszki dochodziło przez noc w lodówce, a na drugi dzień jeszcze  w temperaturze pokojowej. Kiedy już ciasto powiększyło objętość nadeszła pora na formowanie brioszek, kolejne wyyrastanie i pieczenie. Warto było czekać całą noc na takie super puszyste słodkie bułeczki!

przepis na brioszki

Puszyste brioszki ze śliwkami

Składniki:

na 12 brioszek

  • 450 g pszennej mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 70 g cukru
  • 180 g miękkiego masła, u mnie solone
  • 12 dużych śliwek, u mnie śliwki z lekko odchodzącą pestką

Kruszonka

  • 60 g roztopionego masła
  • 70 g pszennej mąki
  • 5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu

przepis brioszkiRozgnieć drożdże z dwoma łyżkami cukru w małym garnuszku. Dodaj mleko i tyle mąki, aż rozczyn będzie gęsty jak kwaśna śmietana. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Używając cały rozczyn zarób ciasto na brioszki dodając po kolei mąkę, cukier, jajka, a na końcu miękkie masło. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Czas zagniatania za pomocą kuchennego asystenta to 15 minut. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmij ciasto z lodówki, zamieszaj kilka minut w robocie i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie wymieszaj składniki na kruszonkę i włóż do lodówki na 30 minut.

Podziel ciasto na 12 równych porcji, uformuj okrągłe bułeczki. W każdą bułeczkę wciśnij po jednej śliwce, przekrojonej na pół. Lekko spłaszcz. Posmaruj brioszki rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką.

brioszki ze śliwkami i kruszonkąPrzykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz brioszki w nagrzanym piekarniku na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez około 10 minut. Brioszki powinny być rumiane.

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *