Ciasto z bananami i dodatkami

Znowu mi sie uchowały jakies przedojrzałe banany, wiec wpadłam na pomysł upieczenia kolejnego ciasta bananowego, ale tym razem z dodatkiem kawy. To ucierane ciasto wyszło jak zwykle bardzo wilgotne i puszyste.


Przepis na puszyste ciasto z bananami i dodatkiem kawy

Składniki:
na 12 porcji

  • 80 g masła, miękkiego
  • 1 ½ dl cukru
  • 3 dl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 2 średnie banany
  • ¼ filiżanki kawy, zimny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  •  Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez chwilke, az masa bedzie biala i puszysta.
  • Przesiej mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszaj z masa maslaną za pomoca lyzki.
  • Rozgnieć banany widelcem i dodaj do masy.
  • Na koncu dodaj zimną kawę.
  • Piecz ciasto bananowe w dolnej czesci piekarnika w temperaturze 160 ° C (termoobieg), 40-45 min.
  • Ostudz ciasto i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *