Puszyste waniliowe scones

Dawno nie piekłam scones czy biscuits. Czy jest w ogóle jakaś różnica między amerykańskimi biscuits, a angielskimi scones? Zdecydowanie nie! Proste w wykonaniu pieczywo, idealne na śniadanie, bez zagniatania, na proszku. Przepyszne z dżemem.Tak samo smakują i wyglądają jako scones czy jako biscuits.

Jak upiec takie puszyste i lekkie scones?  Potrzebne jest maślanka i prawdziwe zimne masło. Jeśli akurat nie macie maślanki w domu to jest na to bardzo łatwy sposób aby ją zastąpić. Wystarczy dodać do mleka łyżkę octu, zamieszać i odczekać parę minut. Mleko się oważy, a konsystecją i smakiem przypomina prawdziwą maślankę.

przepis na sconesPuszyste waniliowe scones

Składniki:

na 10 scones

200 g masła, zimnego, u mnie solone

320 g mąki, użyłam pszennej do chleba

1 jajko

125 ml maślanki lub 100 ml mleka + 1½ łyżki octu

4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka mleka do posmarowania

puszyste sconesW naczyniu roztrzep jajko z maślanką i solą. Przesiej mąkę z proszkiem i wanilią. Pokrój masło w kostkę i połącz z suchymi składnikami. Kiedy już zaczną się pojawiać małe kuleczki ciasta, crunch dodaj maślankę z jajkiem. Delikatnie połącz z ciastem, po czym rozciągnij na placek o grubości 2 cm. Metalową klamrą wytnij 10 scones czy jak wolisz biscuits i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez około 10 minut. Polecam scones jeszcze ciepłe.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *