Puszysty naan z czarnuszką

Witam serdecznie! Mam nadzieję, że pogoda wciąż Was rozpieszcza. U nas w Goteborgu jest po prostu zabójczo ciepło, mało deszczowo, po prostu wspaniale!

Dzisiaj proponuję przepis na puszysty chlebek naan z czarnuszką. To już mój kolejny chlebek naan. Zdziwicie się, że czarnuszka, takie małe nasionko tak może zmienić smak tego podpłomyka. Uwielbiam czarnuszkę!

chlebek naan z czarnuszką

Tym razem chlebek naan upiekłam na patelni. Wyrośnięte placki świetnie wyrastają tworząc liczne pęcherzyki. Chlebek jest delikatny w smaku i bardzo puszysty. Za nim mój obiad był gotowy, zdążyłam już go upiec. Chlebek naan można oczywiście zamrozić, jeśli zrobicie większą porcję. Z tej wyszło mi 14 naan. Jeśli lubicie naan z czosnkiem, to zróbcie stopione masło czosnkowe.

puszysty naan z czarnuszką

Przepis na puszysty naan z czarnuszką

Składniki:

na 14 naan

  • 1l mąki pszennej
  • 300- 350 ml letniej wody
  • 4 łyżki jogurtu
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czarnuszki

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj jogurt,  miód, mąkę, sól i czarnuszkę.
  • Wyrób delikatne ciasto lekko lepiące ale wciąż dające się formować bez podsypywania. Taki ciasto jest wilgotne i lekko błyszczące. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczką.
  • Podziel na 14 równych porcji, u mnie około 90 gram każda. Uformuj z nich kulki, a następnie rozwałkuj lub rozciągnij palcami na okrągłe placki, moje około 1 cm grubości. Znowu zostaw  do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Piecz naan na suchej patelni , po obu stronach do lekkiego zrumienienia.

przepis na chlebek naan

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *