Pycha makowiec!

Przepis pochodzi z blogu smaki i aromaty, ktory niedawno odkrylam, kiedy wlasnie poszukiwalam latwego przepisu na makowca. Zazwyczaj wypiekam drozdzowe strucle makowe i na pewno upieke je na tegoroczne swieta.

Ale najpierw chcialam wyprobowac wlasnie ten przepis na makowca ucieranego. Nie zawiodlam sie ! Makowiec wyszedl mi idealnie, wilgotny i puszysty. Nie moglam sie oprzec i zrobilam ganache z gorzkiej czekolady. Czekolada i mak to super kombi!

Makowiec ucierany z jablkami i rodzynkami

Skladniki:

na foremke o srednicy 25 cm

  • 200 g gotowego zmielonego maku, (ja uzylam gotowy zmielony z paczki)
  • 130 g masla
  • 250 g cukru pudru
  • 1 lyzeczka waniliowego extraktu
  • 5 jajek
  • 300 g startych i obranych jablek
  • 50 g drobnych rodzynek
  • 4 lyzki manny
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

  • Utrzyj maslo z cukrem, wanilia i dodaj stopniowo po jednym zoltku.
  • Zetrzyj jablka na grubych oczkach tarki i wraz z rodzynkami i makiem dodaj do masy maslano jajecznej.
  • Nastepnie dodaj kaszke i proszek. Uwaga! Ja zapomnialam o nich ale ciasto i tak wyszlo mi wspaniale, wiec jesli akurat nie masz kaszki czy proszku nie przejmuj sie!
  • Wymieszaj wszystkie skladniki dokladnie , a na koniec dodaj ubita na sztywno piane. Tym razem wymieszaj bardzo lekko.
  • Wyloz mase do foremki wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka. Piecz makowca na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut. sprawdz patyczkiem na wszelki wypadek czy ciasto jest suche w srodku.
  • Przygotuj ganache wedlug tego przepisu i pokryj nim makowca.

21 Komentarzy

  • Wygląda dokładnie tak jak zawsze chce żeby wyglądał makowiec. Ciężki i mokry. Pycha! Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis gdy znowu będę piekła tort makowo, czekoladowo, wiśniowy. Zawsze byłam niezadowolona ze spodów które były za suche i za mało makowe. Czuje że z tym przepisem odniosę sukces :)

  • Thank you very much for this recipe. I could not understand it all, as translated by google, but it inspired me for this new years cake. Happy new year!

    Len

  • Hello Goshia

    This cake looks wonderful and I am going to make for my husband who loves poppy seeds.

    Can you please help with part of the instruction – you say to mix all ingredients very thoroughly and then something else has to be whipped to a stiff froth and gently folded in. does that mean that you separated the eggs and then whipped the whites and folded in at the end? The google translation is not the best!

    Thank you for your time and a beautiful collection of recipes – i will try many here in Perth in Western Australia.

    Gillian

    • Hi Gillian!
      How nice you like my recipes! I will help you! I now google translator is not accurate…Let me start from the beginning.
      Beat the butter with the sugar, vanilla and gradually add one egg yolk.
      Add now grated apples, raisins and poppy seeds (You have to cook poopy seeds about 20 minutes, drain off water, chilled and pass through a meat grinder twice)
      Then add the semolina and baking powder.
      Whisk the egg white to stiff peaks and gently stir in the ground.
      Move the ground to the baking pan buttered and sprinkled with bread crumbles.

      This cake calls makowiec but google translated it as a opium, very funny! Poopy seeds hasn´t opiums properties through this baking process…

      Good luck!

      • Hi Goshia

        Thank you so much for your reply! I understand exactly now and I will make it this weekend – thank you.

        Love todays posts as well. :)

        G

  • Witam serdecznie,
    mam pytanie odnośnie maku: kupiłam mak zmielony – czy mam go zaparzyć czy do ciasta dodać mak zmielony bez zaparzania.
    Pozdrawiam świątecznie,
    Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *