Babka cytrynowa niegdyś nie cieszyła się moją wielką sympatią gdy byłam dzieckiem. Jednak teraz, jako dorosła, zmieniłam zdanie, ponieważ odkryłam, jak niesamowicie smaczna może być babka cytrynowa z lemon curd. Ostatnio upiekłam taką ucieraną babkę, która była absolutnie przepyszna – miała intensywny, cytrynowy smak i była super wilgotna.
Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w składnikach. W moim przepisie użyłam masła, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu oraz lemon curd, czyli kremu cytrynowego, który nadaje ciastu wyjątkowego aromatu i smaku. Połączenie tych składników sprawia, że babka cytrynowa jest nie tylko wilgotna, ale także ma intensywny, cytrynowy smak, który kusi podniebienie.
Proces przygotowania babki cytrynowej również jest prosty i przyjemny. Wszystkie składniki dokładnie mieszam razem, a następnie wlewam ciasto do foremki i piekę w nagrzanym piekarniku. Już podczas pieczenia uwalnia się cudowny zapach cytryn, który unosi się po całym domu, co sprawia, że nie mogę się doczekać, aż ciasto będzie gotowe.
Kiedy w końcu babka cytrynowa jest upieczona, wystarczy delikatnie ją wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu ciasto jest gotowe do podania. Na talerzu prezentuje się przepięknie – ma złocisty kolor i kuszący aromat cytryny. Kiedy kroję babkę na kawałki, widzę, że jest wilgotna i puszysta wewnątrz, co tylko potwierdza, że udał się mój eksperyment z babką cytrynową.
Teraz, gdy odkryłam na nowo smak babki cytrynowej, często ją piekę i podaję na różne okazje. Moja rodzina i przyjaciele również ją uwielbiają. Jest to ciasto, które z łatwością można przygotować w domu i zaskoczyć nim swoich bliskich. Babka cytrynowa z pewnością zyskała moje serce i stała się jednym z moich ulubionych ciast.
Pyszna babka cytrynowa z lemon curd
12 porcji, forma z kominkiem 2 l
Składniki:
150 g masła, rozpuszczonego
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1 łyżeczka extraktu waniljowego
2 jaja
200 g jogurtu
sok i otarta skorka z 1 cytryny
150 g lemon curd ( kupilam gotowy)
1 łyżka cukru pudru
Rozpuść masło i ostudź masło. Utrzyj jaja z cukrem, extraktem waniljowym. Dodaj sok i otarta skorke z cytryny oraz lemon curd. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło i jogurt.
Przesiej mąkę z proszkiem i sodą i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Wysmaruj foremkę tłuszczem i posyp tartą bułką. Napełnij formę ciastem, wygładź powierzchnię i wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.
Piecz babkę na 170ºC (termoobieg) przez 40 minut. Dla pewnosci skontroluj czy patyczek jest suchy.
3 komentarze
Uwielbiam takie aromatyczne ciasta:)
Piękna baba, bardzo lubię cytruskowe wypieki :)
cytrynowe wypieki uwielbiam… pieknie wyrosła