Pyszna babka cytrynowa z lemon curd

Babka cytrynowa nie nalezala do moich ulubionych ucieranych ciast, kiedy bylam dzieckiem, ale teraz wrocila do laski. Upieklam pyszna babke o intensywnym, cytrynowym smaku. Babka cytrynowa jest super wilgotna. Nic dziwnego, maslo , sok z cytryny, jogurt i lemon curd robi swoje.

Rzadko kiedy robie to same ciasto dwa razy pod rzad, a dzisiaj znowu je upieklam i jutro obdarzem nim moje kolezanki w pracy. Babka jest taka aromatyczna!

Przepis pyszna babka cytrynowa z lemon curd

na 2 l foremke babka

Składniki:

  • 150 g masła, rozpuszczonego
  • 3 ½ – 4 dl mąki, nie pakuj mąki,tylko odmierz luźno
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 dl cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniljowego
  • 2 jaja
  • 2 dl jogurtu
  • sok i otarta skorka z 1 cytryny
  • 1½ dl lemon curd ( kupilam gotowy)
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i ostudź masło.
  • Utrzyj jaja z cukrem, extraktem waniljowym. Dodaj sok i otarta skorke z cytryny oraz lemon curd. Na koniec wmieszaj rozpuszczone maslo i jogurt
  • Przesiej make z proszkiem i soda i juz recznie wymieszaj z masa masa jajeczna.
  • Posmaruj foremke tluszczem i posyp tarta bulka. Napelnij forme ciastem, wygladz.
  • Piecz babke na 170ºC (termoobieg) przez 40 minut. Dla pewnosci skontroluj czy patyczek jest suchy.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *