Pyszna szarlotka orzechowa z papierówek

Pyszna szarlotka orzechowa z tegorocznych papierówek. Uwielbiam ciasta z owocami, a jabłka… no właśnie, wszystkie owoce są pyszne ale jabłka zawsze kuszą smakiem i aromatem.

szarlotka orzechowa

Dziś szarlotka z orzechami laskowymi, cynamonem i lekką bezą. Zmielone orzechy dodałam do ciasta, które poleżało dobre dwie godziny w lodówce. Obrane jabłka podsmażyłam na maśle z cynamonem i golden syropem, który można zastąpić miodem bez łamania sobie głowy, że znów brakuje potrzebnych składników w spiżarce.

przepis szarlotka orzechowa

Kruche ciasto z bezą należy chyba do najpopularniejszych latem ciast. Nic dziwnego, bo dostępność do świeżych i tanich owoców jest ogromna, więc ja na pewno upiekę jeszcze nie jedno tego lata.

Pyszna szarlotka orzechowa

Składniki:

na blaszkę 25 cm x 35 cm

Ciasto kruche

  • 200 g zimnego masła
  • 550 ml mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g zmielonych orzechów laskowych
  • 200 g cukru pudru
  • 4 żółtka

Nadzienie

  • 1 kg obranych papierówek lub innych kwaskowatych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki golden syropu

Beza

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki czubate cukru pudru

Wykonanie:

  • Posiekaj masło nożem z mąką, proszkiem, cukrem i orzechami. Kiedy ciasto zacznie łączyć się w grudki dodaj żółtka i połącz lekko. Dwie trzecie ciasto użyj do wylepienia podłużnej formy. Wyłóż dno blaszki pergaminem jeśli jest taka potrzeba. Umieść blaszkę w lodówce na 2 godziny, a resztę ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażalnika.
  • Obierz jabłka i oczyść z pestek. Roztop masło z golden syropem i cynamonem i dodaj jabłka. Zmniejsz temperaturę i smaż jabłka, aż zaczną się rozpadać. Ostudź.
  • Wyjmij blaszkę ponakłuwaj spód ciasta widelcem i nałóż jabłkowe nadzienie.
  • Ubij pianę na sztywno, a potem dodaj oba cukry i ubijaj dopóki cukier się nie rozpuści. Rozprowadź bezę na jabłkach, a na końcu zetrzyj resztę ciasta kruchego.
  • Piecz ciasta na 160ºC, termoobieg przez około 40-50 minut.

kruche ciasto z jablkami

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *