Pyszna tarta waniliowa z truskawkami

No wreszcie są nasze rodzime, pierwsze truskawki. Jeszcze drogie jak diabli, ale jak tu się im oprzeć! Truskawki oczywiście miały swoje przeznaczenie. Te co nie zostały zjedzone wykorzystałam na niedzielne ciasto. Tarta waniliowa z truskawkami brzmi niesamowicie przyciągająco i taka też wyszła, do niedzieli niestety nie wytrwała.

tarta waniliowa z truskawkami:przepis

Na ogół spód do tarty podpiekam, ale w tym przypadku dodałam proszek do pieczenia. Pozwoliłam ciastu odpocząć 15 minut, a potem wyłożyłam nim formę.

Waniliowe nadzienie do tarty przygotowałam z gęstej, kwaśnej śmietany, cukru waniliowego i jajek. Wspaniałe do truskawek!

tarta waniliowa przepis

Tarta waniliowa z truskawkami

Składniki:

forma do tarty z wyjmowanym dnem  o średnicy 24 cm

Spód do tarty

  • 350 ml mąki
  • 100 ml cukru
  • 150 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody

Waniliowe nadzienie

  • 400 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml truskawek

Wykonanie:

  • Posiekaj masło nożem. Dodaj mąkę, cukier, proszek i wodę i delikatnie połącz składniki, nie ugniataj, bo wtedy ciasto będzie za bardzo zbite po upieczeniu.
  • Do śmietany dodaj jajko, żółtko, cukry i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj  rózgą balonową.
  • Wyłóż formę do tarty ciastem. Ułóż truskawki na dnie, a potem wylej waniliowe nadzienie.
  • Piecz tartę na 160ºC  z termoobiegiem,przez 35 minut. Ostudź całkowicie za nim zaczniejsz kroić tartę.

tarta waniliowa z truskawkami

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *