Pyszne ciasto ucierane zebra

Uwielbiam surfować, bo zawsze znajdę informacje, które poszukuję. Niedawno wystukałam ciasto zebra , a tu wyskoczyło mi 141 tysięcy odsłon. Nie myślałam, że to pyszne ciasto ktoś w ogóle jeszcze pamięta. Moja mama zawsze je robiła.

Po raz pierwszy upiekłam zebrę sama i dołączam przepis do google statystyki, jako 140001 może…

Przepis na ciasto ucierane zebra

Składniki:

na 20 porcji

  • 5 ½ dl mąki + 3 łyżki
  • 3 łyżki kakao
  • 3 dl cukru
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 2 dl oleju (nie oliwy z oliwek)
  • 2 dl coca cola lub innego napoju gazowanego

Lukier i polewa czekoladowa

  • 3 dl cukier puder
  • 3 łyżki soku pomarańczoweg
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

  • Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę.
  • Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj  z masą jajeczną tylko łyżką.
  • Dodaj oleju, a potem napój.
  • Rozdziel ciasto do dwóch misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę.
  • Wyłóż okrągłą formę papierem do pieczenia. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe.
  • Piecz ciasto w piekarniku 160 ° C (termoobieg), około 45 minut.
  • Utrzyj cukier puder i sok pomarańczowy. Rozpuść czekoladę.
  • Posmaruj ciasto lukrem, niech zastygnie. Potem udekoruj ciasto pomadą czekoladową.

9 komentarzy

  • moja mama jak je zrobiła to wyszło jej mało „zebrowe”… od tamtej pory jakoś nie zdarzyło nam się zrobić teggo ciasta ponownie ;P

  • Jaki wymiar formy (średnica) będzie najlepszy dla takiej ilości ciasta? Na zdjęciu wygląda cudownie, na myśl o pomadzie czekoladowej cieknie mi ślinka! ;D

    • Chciałabym się jeszcze spytać czy te ciasto nie jest przypadkiem mocno słodkie. Zamierzam je upiec w sobotę ale mam wątpliwości czy nie zmniejszyć porcji cukru. Chcę je podać dla osób, które lubią słodkości ale… no właśnie nie za mocno słodkie… nie chce by mnie zlinczowali. ;D

  • To jest kwestia smaku. Jeżeli zrobisz ciasto z polewą i lukrem będzie jeszcze bardziej słodkie . Zawsze można posypać cukrem pudrem lub zrobic polewę z gorzkiej czekolady. Ale dla mnie samo ciasto jest zdecydowanie w sam raz słodkie nawet z polewa. Jadłam słodsze. Udanego pieczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *