Pyszne gołąbki z młodej kapusty i z couscous

Pora na pierwsze gołąbki z młodej kapusty i z couscous. To moje pierwsze gołąbki z couscous i muszę przyznać, że całkiem nieźle mi wyszły. Oprócz couscous dodałam do mięsnego farszu suszone pomidory w oleju, szpinak i oliwki kalamata, a więc wszystko co miałam pod ręką.

Porcja gołąbków wyszła olbrzymia, więc musiałam je zapiec w dużej brytfance i w piekarniku. Wpadłam więc na pomysł by je zapiec razem z pomidorowym sosem, a na dodatek posypać fetą. Gołąbki wyszły idealne i bardzo puszyste. A oto przepis

przepis na gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty i couscous 

Składniki:

Na 20 gołąbków

  • 1 kg mielonego wołowego mięsa
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 20 szt oliwek kalamata
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g szpinaku, świeżego
  • 4 łyżki szczypiorku, posiekanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 jajko
  • 400 ml couscous + 700 ml  gorącego bulionu
  • 2 mniejsze młode kapusty

przeps na gołąbki z młodej kapustyZalej couscous bulionem i pozostaw do napęcznienia na około 10 minut. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj po chwili grubo pokrojone pomidory oraz szpinak. Smaż aż szpinak zwiędnie.

Dodaj teraz wszystko do mielonego mięsa, dopraw przyprawami i wyrób na jednolity farsz. W międzyczasie zalej kapustę wodą i blanszuj przez około 5 minut każdą. Ostudź i rozdziel liście. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zwiń. Układaj gołąbki na blasze posmarowanej olejem.

Pomidorowy sos

  • 2 x 500 g pomidorowej passata
  • 200 ml wody, obcjonalnie
  • 1 łyżka pomidorowego przecieru
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój grubo liście bazylii. Wszystko lekko podsmaż następnie wlej passata i dodaj przecier pomidorowy. Dopraw sos przyprawami i solą, zagotuj. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolej wody i ponownie zagotuj.

Zalej gołąbki sosem posyp pokruszoną feta i zapiecz w piekarniku na termoobiegu na 160ºC przez około 30 minut. Podawaj na ciepło obficie polane sosem.

Jeśli uważacie, że gołąbki to pracochłonne danie proponuję szwedzki pudding z kapusty i mięsem i jego wegetariańską wersję pudding z kaszy i soczewicy.

 

 

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *