Pyszne muffinki z ananasem i marchewką

Dzień dobry! Dzisiaj miałam ochotę na pieczenie muffinków. Piekłam kiedyś mufffinki z ananasem i marchewką i z doświadczenia wiem, że takie muffinki nie wymagają zbytnio dużo cukru do pieczenia, nie mniej są smaczne i słodkie od cukru zawartego w ananasie i marchewce. Te pyszne muffinki moje najmłodsze dziecko bardzo lubi na śniadanie, a ja z czystym sumieniem chętnie mu je serwuję. Upiekłam muffinki na kokosowym oleju. Do pieczenia używam często bezzapachowego oleju ekologicznego oleju kokosowego, w tym wypadku aby podkreślić ananasowy smak muffinków. Olej kokosowy jest bardzo zdrowy. Poza tym świetna alternatywa zamiast masła.

muffinki ananasowePrzepis na muffinki z ananasem i marchewką

Składniki:

na 12 muffinków

70 g orkiszowej mąki, pełnoziarnistej

150 g dl mąki pszennej

40 g kokosowych wiórków

80 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 marchewka – 50 g, starta drobno na tarce

250 g ananasa, drobno pokrojonego

2 jajka

150 ml kokosowego oleju lub normalnego oleju

Do posmarowania

100 g serka philadelphia

50 g masła

3 łyżki cukru pudru

cynamon do posypania

muffinkiUżyłam świeżego ananasa, który był bardzo soczysty. Używając ananasa z puszki, wykorzystaj również sok. Drobno pokrojony ananas wymieszaj z rozpuszczonym kokosowym olejem i jajkami. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, które następnie połącz delikatnie z mokrymi. Napełnij masą muffinkowe papilotki umieszczone w muffinkowej formie do pieczenia dla zachowania formy. Piecz muffinki na 175ºC na termoobiegu w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut. Utrzyj serek z masłem i cukrem pudrem i posmaruj ostudzone muffinki.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *