Pyszne pierniczki migdałowe

Czas na migdałowe pierniki. Domowe pierniczki piekę nonstop, bo moje dzieci uwielbiają pierniki. Ja też, szczególnie pyszne migdałowe pierniczki, które chcę Wam dzisiaj zaproponować.

pyszne pierniczki migdałowe

Piekę pierniki i inne świąteczne ciasteczka i częściowo przystrajam nimi choinkę. Marzy mi się cała taka słodka choinka, ale domyślacie się, że do świąt wszystkie ciasteczka byłyby zjedzone…No tak u nas choinka stoi prawie cały miesiąc, więc trudno byłoby przechodzić obok niej obojętnie… Taka choinka wymagałaby codziennego zasilania.

pierniki świąteczne

Przepis na migdałowe pierniczki

Składniki:

  • 250 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 ml miodu
  • 220 ml brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 ml pokrojonych i uprażonych migdałów
  • 1 ½ łyżki przyprawy korzennej
  • 500 ml mąki pszennej
  • 100 ml mąki żytniej

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem.Dodaj miód i wymieszane suche składniki.
  • Wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Wytnij pierniczki o dowolnej formie. W każdy wciśnij kawałek migdałka.
  • Piecz pierniczki na 175ºC (termoobieg) przez około 10 minut.

pierniki migdałowe

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *