Pyszne pierogi z jagodami

Czas na kolejny polski klasyk pyszne pierogi z jagodami. Przynajmniej raz do roku i zawsze latem gotuję pierogi z jagodami czy pierogi z truskawkami. Dzisiaj ugotowałam pierogi według nowego przepisu na ciasto pierogowe. Ciasto na pierogi rozrobiłam z odrobiną świeżych drożdży… odrobiną wielkości małego orzecha laskowego.

pierogi z jagodami

Dobre pierogi z jagodami czy innym nadzieniem to przede wszystkim mięciutkie, cienko rozwałkowane ciasto. Takie właśnie są te pierogi, mięciutkie, rozpływające się w ustach.

przepis na ciasto na pierogi

Przepis na pyszne pierogi z jagodami

Składniki:

50 pierogów

  • 800 – 850 ml mąki
  • szczypta soli
  • odrobina drożdży wielkości orzecha laskowego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 250 ml wrzątku
  • 1 duże jajko
  • 1 ½ łyżeczki oleju
  • 1, 3 l świeżych jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj mąkę, sól, jajko, olej i zagnieć ciasto. Na końcu dodaj wrzątek. Ze względu na wrzątek zarób ciasto za pomocą asystenta kuchennego.
  • Wymieszaj lekko jagody z cukrem i ziemniaczaną mąką.
  • Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj cieńko, na grubość 2 mm na stolnicy lekko oprószonej mąką. Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj łyżeczkę jagód i lep na kształt półksiężyca.
  • Zagotuj wodę i osól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj dopóki nie wypłyną na wierzch.
  • Podawaj pierogi z kwaśną śmietaną posypane cukrem.

przepis na pierogi z jagodami ze śmietaną

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *