Pyszne placki z cukinii i feta

Placki, placuszki i racuchy to moje ulubione dania, które bardzo często robię. Dzisiaj kolejny przepis na pyszne placki tym razem z cukinii z dodatkiem sera feta. Świetna kombinacja smakowa, którą nie omieszkałam zaostrzyć  sosem chili.

placki z cukinii i feta

Placki z cukinii są bardzo zdrowe. Zamiast mąki pszennej użyłam grahamki. Dzisiaj zrobiłam placki z dodatkiem natki pietruszki, ale robiłam te placuszki z bazylią i też smakowały wyśmienicie. Ponadto placki są bardzo sycące i zaspokoją głód niejednego głodomora.

przepis na placuszki z cukinii

Przepis na placki z cukinii i feta 

Składniki:

8 placków

  • 2 jajka
  • 2 dl mąki graham
  • 1 ½ dl pokruszonego sera feta
  • 1 zielona cukinia o wadze około 300 g
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1 ½ dl posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatki

  • 1 dl gęstego jogurtu
  • kilka łyżeczek sosu chili
  • 1 łyżka pokrojonego szczypioru

Wykonanie:

  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na 20 minut w sicie. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z cukinii i wymieszaj z jajkami.
  • Dodaj resztę składników i połącz w jedną całość.
  • Smaż średniej wielkości placki na niezbyt gorącej patelni.
  • Wymieszaj lekko jogurt z sosem z chili i posyp szczypiorem. Podaj do placków z cukinii.

placki,placuszki

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *