Pyszne scones z cynamonem

Scones, które do tej pory piekłam zawsze zawierały dużo masła, aż tu trafiłam na przepis na pyszne scones z cynamonem. Po małej modyfikacji przepisu oczywiście zaraz je upiekłam. Są naprawdę dobre i na pewno bardziej dietetyczne niż tradycyjne angielskie scones.

cynamonowe scones

Przepis na scones z cynamonem

Składniki:

na 8 scones

  • 125 ml jogurtu, pitnego o  naturalnym smaku
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko + 1 do posmarowania
  • 250 ml mąki pszennej
  • 200 ml mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 ml mąki graham
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 45 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • około 1 łyżki mleka do lukieru

Wykonanie:

  • Wymieszaj jogurt, jajko, ekstrakt waniliowy i oba cukry. W drugim naczyniu wymieszaj wszystkie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Połącz lekko po czym dodaj mokre składniki i wyrób lekkie ciasto.
  • Nie ugniataj nadmiernie, połącz jedynie wszystkie składniki palcami.
  • Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem, uformuj krąg i podziel na 8 kawałków. Posmaruj scones jajkiem.
  • Piecz cynamonowe scones w piekarniku na 180º C (termoobieg) przez 15- 20 minut.
  • Podawaj scones lekko ciepłe z serkiem lub dżemem.

scones z cynamonem

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *