Pyszny barszcz ukraiński

Wczoraj ugotowałam pyszny barszcz ukraiński. Ulubiona zupa moich dzieci. Tym razem podałam barszcz ukraiński z ziemniakami ugotowanymi osobno i okrasą, tak jak to robiła moja babcia. O dziwo, ze ja w ogóle pamiętam takie szczegóły… Ale właśnie taki barszcz smakuje mi najbardziej!

barszcz ukrainski

Jestem ciekawa jak wy gotujecie czerwony barszcz, bo ja zawsze robię własny sok z buraków. Wydaje mi się, ze barszcz ugotowany na soku ma taki ładny, wyraźnie czerwony kolor i jest jakby bardziej zawiesisty.

Mowa o barszczu ukraińskim, więc nie można zapomnieć o fasoli. Robiłam porządki w szafkach kuchennych i natrafiłam na "pięknego Jasia". Ta fasola jest większa i ładnie się prezentuje w barszczu. Oczywiście trzeba ja namoczyć przez noc.

Innym obowiązkowym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest okrasa z wędzonki, którą podprawiłam majerankiem. Bardzo smaczny barszczyk w sam raz na zimowe wieczory.

Przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

na pełny garnek

  • 3 litry bulionu mięsnego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 dl białej fasoli
  • 1 kg czerwonych buraków
  • 1 cebula
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki winnego octu
  • 2 dl śmietany
  • 300 g wędzonki
  • ugotowane oddzielnie ziemniaki

Wykonanie:

  • Przepuść buraki przez sokowirówkę, zostaw 3 buraczki i pokrój w podłużne paski. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę, czosnek przepuść przez praskę.
  • Wlej do dużego garnka bulion, sok i wrzuć namoczoną białą fasolę. Gotuj najmniej godzinę, aż fasola będzie na wpół miękka. Wtedy dodaj warzywa i gotuj jeszcze około 20 minut. Dopraw barszcz octem, solą i pieprzem oraz śmietaną.
  • W międzyczasie przygotuj okrasę. Pokrój wędzonkę pochodzenia wieprzowego w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni, powoli aby tłuszcz zawarty w mięsie równomiernie się topił. Dodaj pokrojoną cebule i majeranek. Smaż aż cebula lekko się zrumieni i będzie szklista. Tak przygotowaną okrasę możesz dodać bezpośrednio do barszczu i zamieszać lub jak ja to zrobiłam posypać ziemniaki dodane do zupy.

najlepszy barszcz ukrainski

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *