Pyszny deser na sobotni wieczór

Witam serdecznie! Koniec pięknej pogody, czas na deszcze. Nie do wiary, że jeszcze rano było tak pięknie! Na sobotni wieczór przygotowałam pyszny i łatwy  w wykonaniu deser z karmelizowanymi jabłkami, imbirem oraz kruszonką z płatków owsianych i migdałowej mąki.

Bardzo lubię takie szybkie desery  bez pieczenia. Jabłka u mnie zawsze pod ręką, więc zawsze mogę coś wymyśleć na poczekaniu, choćby jabłka karmelizowane w imbirze.

deser z jabłkami bez pieczeniaPrzepis na deser z karmelizowanymi w imbirze jabłkami

Składniki:

na 5 porcji

  • 5 jabłek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki imbiru w proszku
  • 3 łyżki brązowego cukru

Kruszonka 

  • 30 g masła
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

  • Rozpuść masło z cukrem i imbirem. Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do rondelka i smaż jabłka aż odparują, a sos który się wytworzył będzie ciągnący. Ostudź jabłka.
  • Zagnieć składniki na kruszonkę, pokrusz na blaszkę i piecz na 175 ºC (termoobieg) przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Kruszonkę można przygotować o wiele wcześniej i przechowywać w szczelnym naczyniu.
  • Ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj jogurt z waniliową esencją i cukrem pudrem, a następnie dodaj śmietankę i też lekko wymieszaj.
  • Przygotuj pucharki i ułóż na przemian karmelizowane jabłka, krem i kruszonkę.

deser z karmelizowanymi w imbirze jabłkami

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *