Pyszny paprykarz z makrelą

Niedawno zajrzałam na blog Izy i od razu przypadł mi w oko paprykarz do chleba. Dzisiaj kupiłam wędzoną makrelę i oczywiście zrobiłam moją wersję. Mój paprykarz z makrelą zrobiłam trochę innym sposobem. Wykorzystałam tu ryż, który zazwyczaj używam do risotto i takim też sposobem jak do risotto go przygotowałam.

domowy paprykarz z makreli

Pyszny paprykarz muszę przyznać…dawno nie jadłam takich smakołyków. Zapomnijcie o kupnym paprykarzu, kiedy taki paprykarz to naprawdę nic trudnego!

Przepis na pyszny paprykarz z makrelą

Składniki:

na 6 kanapek

  • 1 wędzona makrela
  • 2 czerwone chili
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu, u mnie avorio
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml rybnego bulionu
  • 100 ml sosu chili, gęsty
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka przecieru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Oczyść chili z ziaren i pokrój w cienkie paski. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę i chili na oliwie prze 2 minuty, po czym dodaj ryż. Kiedy ryż zaczyna błyszczeć wlewaj partiami bulion, cały czas mieszając podobnie jak w risotto.
  • Kiedy ryż jest już gotowy dodaj przecier, obydwa chili sosy, dopraw solą, pieprzem, octem i pietruszką. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z kuchni. Ostudź.
  • Obierz makrelę ze skóry i ości i wymieszaj z ryżem. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, aby smaki się przegryzły.

do chleba

Paprykarz świetnie pasuje na kanapki. Oczywiście u mnie świeżo upieczony chleb na zakwasie…

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *