Pytt – danie typowo szwedzkie

Pyttipanna ( krótko pytt) to typowe szwedzkie danie, bardzo łatwe w wykonaniu. Ten szybki obiad przyrządza się głównie z ziemniaków i warzyw selerowych, cebuli i mięsa (zazwyczaj grubej kiełbasy, tzw. falukorv). Wszystkie składniki kroi się w drobną kostkę i smaży na patelni. Pyttipannę podaje się obowiązkowo z sadzonym jajkiem i buraczkami.

Składniki:
Przepis na 5 porcji

  • 5 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 150 g selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g kiełbasy
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Obierz warzywa i pokrój w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek.
  • Pokrój kiełbasę w kostkę i podsmaż na patelni. Trzymaj w cieple.
  • Smaż warzywa partiami, a potem wymieszaj z kiełbasą. Dopraw solą i pieprzem.
  • Usmaż jajka tak żeby żółtko było płynne, jeśli takie lubisz oczywiście.
  • Posiekaj szczypiorek i posyp nasadzone jajko.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *