Pytt i panna obiad po szwedzku

Zapraszam dzisiaj na obiad po szwedzku czyli pytt i panna. Jest to bardzo popularne danie, które praktycznie można zrobić ze wszystkiego. Na danie składają się pokrojone w kostkę warzywa i mięso, uwieńczone sadzonym jajkiem i buraczkami. Można również przygotować to danie w wersji wegetariańskiej z batatami i jarmużem.Najbardziej jednak popularne jest pytt i panna z kiełbasą, tak zwaną falukorv. Dla odmiany przyrządziłam dzisiaj pytt i panna z łososiem. Muszę przyznać, że równie smaczne danie jak w wersja mięsna czy jarska.
obiad szwedzki pytt i panna

Pytt i panna z łososiem

Składniki:

na 4 porcje

4 duże ziemniaki

1 batat

1 duża cebula

1 czosnek solo

2 łyżki oleju

sól i czarny pieprz do smaku

600 g fileta z łososia

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka pokrojonego szczypiorku

pieczone buraczki, marynowane w occie

Pokrój cebulę  i czosnek w kostkę. Zeszklij na oleju. Obierz ziemniaki i batata, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż mieszając od czasu do czasu, tak aby warzywa równomiernie się zrumieniły. Pokrój łososia w kostkę i usmaż na drugiej patelni. Dodaj do warzyw wraz z koprem i wymieszaj. Na oddzielnej patelni usmaż jajka sadzone. Podaj danie z jajkiem, posypane szczypiorkiem i buraczkami.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *