Pytt i panna to jedno z najbardziej popularnych potraw szwedzkiej kuchni. Po szwedzku pytt oznacza potrawę pokrojoną w kostkę i usmażoną na patelni. Do tego dania można wykorzystać praktycznie wszystko co ma się pod ręką, nie mniej obiadowe resztki.
Podstawą pytt i panna są jednak ziemniaki (Szwedzi kochają ziemniaki) i pozostałe rośliny korzeniowe jak marchewka, pietruszka, seler czy kalarepa pokrojone w kostkę i usmażone na patelni. Zawsze robię dużą porcję pytt i panna, więc warzywa piekę na blachy w piekarniku, a potem łączę z resztą składników, które można wybrać wedle upodobania. U mnie dzisiaj kiełbasa i resztki pieczonego schabu. Danie podaje się z sadzonym jajkiem i buraczkami z octu. Polecam to danie, bo jest bardzo proste w wykonaniu i smakuje wybornie. Proporcje można obrać dowolne w zależności co się najbardziej lubi. Osobiście lubię dużo selera i pietruszki w moim pytt i panna.
Przepis na pytt i panna, danie szwedzkiej kuchni
Składniki:
na 5 porcji
- 6 dużych ziemniaków
- 2 marchweki
- 1 seler
- 2 duże pietruszki
- 1 zielona kalarepa
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
- sól i pieprz grubozmielony do smaku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 200 g kiełbasy, u mnie szwedzka falukorv, podobna do polskiej parówkowej
- 200 g pieczonego lub surowego schabu
Dodatkowo
- jajka sadzone
- buraczki
Wykonanie:
- Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Przełóż na głęboką blachę do pieczenia i dokończ smażenie w piekarniku.
- Pokrój schab w kostkę. Jeśli używasz surowego schabu, zacznij od jego smażenia. U mnie resztki pieczonego schabu.
- Pokrój kiełbasę, cebulę i czosnek i dodaj do schabu. Podsmaż i dopraw tymiankiem i pieprzem. Dodaj teraz warzywa i wszystko delikatnie wymieszaj.
- Usmaż sadzone jajka i podaj z porcją pytt i buraczkami.
12 komentarzy
Ekstra danie :)
Pozdrawiam !
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
Witam Cię ponownie w mojej akcji :) Bardzo mi miło, że dodajesz przepis już w drugim dniu jej trwania. Ja tę potrawę mam w planach w poniedziałek. W większości polskich opracować widzę pisownię łączną pyttipanna, czy to jest błąd? Nawet w tłumaczeniu jednego kryminału Lackberg, jaki będę cytować tak jest? U Jamiego Olivera widzę natomiast pytt y panna…
Szwedzka pisownia łączy dwa nieraz i trzy wyrazy w jeden. Pyttipanna do nich należy, ale można też pisać oddzielnie, obie formy są poprawne, choć pyttipanna bardziej potoczna.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za informacje. Miałam jeszcze napisać, że super zdjęcie, no i jajko dwużółtkowe akurat Ci się trafiło ;)
A masz rację, trafiło się…
też zacząłem szukać przepisu po lekturze „Ofiary losu” ;-)
apetyczne! ilekroć widzę przepisy ze szwedzkiej kuchni, to chcę tam pojechać ;)
Polecam! Szwecja jest warta odwiedziń i nie tylko ze względu na kuchnię…
bardzo fajna ta potrawa
Jestem pod wrażeniem Twojej kuchni. Dopiero Cię odkrywam. Uwielbiam Skandynawię choć jeszcze w niej nie byłam. Czuje od dawna, ze to moje miejsce. Na razie będę próbować kulinarnie a zacznę od tego dania. Dzięki , ze tu jesteś:)
[…] Pytt i panna – prostota szwedzkiej kuchni – Co do jedzenia […]