Quiche z boczkiem i szpinakiem

Przepadam za szpinakiem w tarcie, wıęc dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na quiche z boczkiem i szpinakiem. Pyszne quiche z twarogiem i serem gruyère, którego resztka jakoś mi się uchowała w lodówce.

Quiche z boczkiem i szpinakiem

Bardzo lubię wytrawne tarty, bo je się łatwo robi, można przygotować wcześniej, odgrzać czy zamrozić. Poza tym tartę można zrobić ze wszystkiego!

Przepis na quiche z boczkiem i szpinakiem

Składniki:

na formę o średnicy 25 cm

Ciasto na tartę

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie serowo szpinakowe do tarty

  • 250 g twarogu
  • 3 jajka
  • 50 g sera gruyère, utartego
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 80 g boczku
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Zacznij od ciasta na tartę. Palcami zrób kruszonkę z zimnego masła i mąki, po czym dodaj jajko i zimną wodę. Połącz delikatnie, owiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 20 minut.
  • w tym czasie przygotuj nadzienie. Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oleju. Dodaj zamrożony szpinak, sól i pieprz i smaż aż woda ze szpinaku odparuje.
  • Wymieszaj trzepaczką twaróg i jajka, dodaj szpinak.
  • Pokrój boczek bardzo cienko i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj do masy serowo szpinakowej. Dopraw ewentualnie solą.
  • Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim foremkę. Z resztek wytnij cienkie paski. Boki obłóż aluminiową folią, nakłuj spód widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na  200ºC (termoobieg). Piecz około 10 minut.
  • Wyjmij spód z piekarnika, napełnij nadzieniem. Na wierzchu ułóż kratkę z reszty ciasta, a na koniec udekoruj pomidorkami.
  • Piecz quiche przez 30 minut w piekarniki na 150ºC (termoobieg).

przepis na quiche z boczkiem i szpinakiem

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *