Quinoa na śniadanie

Quinoa na śniadanie, fantastyczne nasionka pełne protein, błonnika i jak najbardziej bezglutenowe, zdrowe jedzenie, które można przyrządzić na tysiące sposobów. Nigdy bym nie pomyślała, ze będę tak często  przygotowywać  dania  z quinoa, znaną jako komosa ryżowa.

quinoa na sniadanie

Z ugotowanej quinoa lubię robić lekkie sałatki. Suche nasiona dodaje do zupy. Dzisiaj ugotowałam quinoa na śniadanie jak owsiankę, którą to niedawno prezentowałam na blogu.

Jak wspomniałam wyżej quinoa jest bardzo zdrowa, ale zawiera saponiny, które znajdują się w zewnętrznej otoczce ziarna. Saponiny nie są szkodliwe ale nadają quinoa gorzkawy posmak. Saponiny bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie, wiec wystarczy tylko wypłukać quinoa w wodzie, aby pozbyć się goryczy.

quinoa jak owsianka

Przepis na quinoa na śniadanie 

Składniki:

1 porcja

  • 50 ml quinoa
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 jabłko

Wykonanie:

  • Wypukaj ziarenka quinoa w wodzie. Dodaj mleko, wodę i sól. Zagotuj, a potem zmniejsz temperaturę i gotuj quinoa przez 10-12 minut.
  • W międzyczasie dodaj pokrojone jabłko ze skórką i rodzynki. Gotuj az jablka będą miękkie ale w całości.

quinoa zdrowe jedzenie

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *