Rabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladą

Torty i torciki! Mój dwudziestolatek i ośmiolatek obchodził niedawno urodziny, więc musiałam zawinąć rękawki i upiec jakieś ciasto, coś nowego i orzezwiającego. A że to sezon rabarbarowy, więc upiekłam rabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladą. Tort przełożyłam pysznym kremem z serka mascarpone, białej czekolady i musu rabarbarowego. Cały tort pokryłam bitą smietaną i uwieńczyłam  czekoladowymi wiórami .

 Przepis na rabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladą

Składniki:

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  •  50 g cukru
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru + ½ szklanki cukru

Ciasto ucierane z orzechami

  •  125 g masła, ztopionego
  •  100 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych

Krem mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 2 białka
  • 1 dl cukru pudru
  • 1 dl rabarberowego musu
  • 150 g białej czekolady, ztopionej i zchłodzonej

Do dekoracji

  • Po 100 g białej i ciemnej czekolady
  • 2 dl śmietany kremówki

Wykonanie:

  • Zacznij od wykonania kruchego spodu. Ze składników zagnieć kruche ciasto i wyklej nim foremkę o średnicy 26 cm.
  • Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj roztopione masło, a potem mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie.
  • Obierz i pokrój w kostkę rabarbar. Gotuj rabarbar niecałe 5 minut z cukrem.
  • Rozsmaruj rabarbarowy mus ( zachowaj 1 dl do kremu)na kruchym spodzie, a potem wylej na niego ciasto orzechowe.
  • Piecz ciasto w piekarniku na 170 ° C z termoobiegiem, około 25 minut. Niech ciasto dokładnie ostygnie.
  • Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i ostudz. Ubij pianę z cukrem pudrem. Wymieszaj trzepaczką serek mascarpone z ostygniętą czekoladą i musem. Na koniec wmieszaj pianę.
  • Posmaruj wierzch tortu kremem, a potem cały tort bitą śmietaną.
  • Roztop obie czekolady, wymieszaj trochę i rozprowadz cienko na gładkiej powierzchni do ostygnięcia. Ostrym nożem, zeskrobuj cienkie wióry czekolady i dekoruj nimi ciasto.

SparaSpara

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *