Ratatouille z makaronem na obiad

Początek kolejnego tygodnia, jeszcze 2 tygodnie i zaczynam urlop!  A tym czasem proponuję  pyszne ratatouille z makaronem potężną dozą czosnku. Jeśli już przyrządzam stuprocentowe danie wegańskie to zawsze używam dużo czosnku. Zresztą nie wyobrażam sobie rataouille bez czosnku. Uwielbiam makaron z warzywami posypany świeżymi ziołami. Jest smaczny i pożywny. W sam raz na letnie upały.

ratatouille z makaronem na obiad

Ratatouille

Składniki:

1 bakłażan

1 duża cukinia

300 g pomidorów koktajlowych

1 duża marchewka

5 ząbków czosnku

1 cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

50 g rukoli

garść liści bazylii

2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej

2 łyżki szczypiorku, pokrojonego

sól i czarny pieprz do smaku

250 g gemelli, waga sucha

makaron_ratatouille_obiad

Pokrój bakłażana i cukinię na grube plasterki, posól i odstaw na 30 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek na plasterki, marchewkę w cienkie słupki.  Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż kolejno marchewkę, cebulę i czosnek. Wyjmij na miskę i usmaż na tej samej patelni bakłażana. Być może będziesz potrzebować więcej oliwy. Bakłażan powinien być miękki i zrumieniony. Wyjmij na miskę i smaż teraz partiami cukinię. Pomidory przekrój na pół, polej oliwą, posyp morską solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 275ºC. Piecz przez 20 minut.

przepis na ratatouille

Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do warzyw wraz z pomidorami, rukolą i bazylią. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Napełnij miseczki lub talerze i posyp ratatouille pietruszką i szczypiorkiem. Podawaj na gorąco.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *